Mer

  Ron Pauls øyeblikk?

  Ron Paul på Iowa State Fair, 12. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  To nye meningsmålinger vitner om at Ron Paul kan komme til å overraske i Iowa den 3. januar, akkurat som han gjorde i straw pollen i Ames i august.

  Ferske tall fra «The Hawkeye State» viser at Paul har styrket sin posisjon mens Rick Perry og Herman Cain har hatt noen tøffe uker. For øyeblikket er det Newt Gingrich som svever aller høyest, men mannen har så mye bagasje at det er vanskelig å bestemme seg for hvor man skal begynne å lete (han har allerede fått nok en brann å slokke).

  To nye meningsmålinger viser at den 76-årige kongressmannen fra Texas’ 14. distrikt er i toppsjiktet i caucusstaten. En meningsmåling fra Bloomberg News (10.-12. november) gir Paul 19 %, mens en fra Iowa State University/Gazette/KCRG (1.-13. november) gir ham 20,4 %.* Paul er på andreplass i begge målingene, bak Herman Cain (20 % i førstnevnte, og 24,5 % i sistnevnte), som fortsatt er å anse som en front-runner i Iowa. Målingene ble imidlertid avsluttet henholdsvis 12. og 13. november, og siden den tid har Cain rukket å tråkke i diverse salater (jf. denne videoen).

  Paul er den desidert eldste elefanten i feltet, og han har mange engasjerte støttespillere i ryggen (til og med i Norge). Anti-krigsbudskapet har føtter, og den tidligere doktorens pro-life syn (abortmotstander) er en styrke i Iowa. Han har hatt TV-reklamer på lufta siden juli, og Paul-kampanjen har vært flinke til å spre kandidatens budskap. Bloombergmålingen viser for eksempel at 67 % av de spurte hadde blitt kontaktet av Pauls folk, mens kun 47 % sa det samme om Rick Perry, 46 % om Mitt Romney, og 41 % om Cain.

  Paul og Santorum. Blant de åtte kandidatene som inviteres til debattene er det kun Ron Paul og Rick Santorum (og til dels Jon Huntsman) som ikke har hatt såkalte «momentum»-perioder i de amerikanske mediene. Desember er siste mulighet for å være en såkalt «flavor of the month» før de første stemmene telles.

  Det er Rick Santorum som har besøkt Iowa oftest, og det er ingen av kandidatene som har hilst på flere innbyggere i Hawkeyestaten i 2011 enn Santorum. Det skal en ikke undervurdere betydningen av, selv om Santorum foreløpig ikke kan skryte av gode meningsmålinger (Santorum får henholdsvis 3 % og 3,6 % i de to nevnte målingene).

  Spørsmålet som melder seg er om Paul eller Santorum kan gjøre i Iowa som Steven Bradbury gjorde i kortbaneløpfinalen i Salt Lake City OL i 2002? Bradbury lå langt bak, men gled inn til seier etter at alle konkurrentene falt i siste sving.

  Med det sagt:

  • En seier i Iowa behøver ikke å henge sammen med suksess senere i nominasjonskampen, noe Mike Huckabee vet alt om.
  • Mitt Romney er fortsatt favoritten til å vinne nominasjonen.

  PS: Her leser du min Iowareportasje om Ron Paul fra august.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også