Mer

  Mission Accomplished

  President George W. Bush på hangarskipet USS Lincoln i mai 2003. Foto: U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 3rd Class Tyler J. Clements. [Public domain], via Wikimedia Commons.

  President Bush invaderte Irak i 2003 på jakt etter masseødeleggelsesvåpen. Det eneste man fant var et land i kaos og på randen av borgerkrig. Om kort tid er krigen over og President Obama har innfridd et av sine viktigste løfter fra valgkampen.

  Bush-administrasjonen skulle finne masseødeleggelsesvåpen, fjerne Saddam Hussein fra makten, og i tillegg skape et nytt, og levedyktig demokrati i Midtøsten. 1. mai 2003 erklærte President Bush fra hangarskipet USS Lincoln at oppdraget var fullført, og at USA hadde seiret i slaget om Irak. Sjelden har en president tatt mer feil. Ett slag var vunnet, men krigen var langt fra over. Bush-administrasjonen forutså ikke at krigen ville utvikle seg til en blodig, kontroversiell og militær fiasko. Nesten 4500 amerikanske soldater har mistet livet, og over 100 000 irakere er døde.

  Det meste gikk galt i Irak etter talen på USS Lincoln, helt til President Bush lanserte en ny strategi i 2007, klekket ut av General Petreaus («The Surge»): En opptrapping og økning av antall soldater rundt Bagdad og Al Anbar-provinsen. Den nye strategien forbedret situasjonen i Irak, og var et steg i riktig retning. Strategien la forholdene til rette for en langsom tilbaketrekning av amerikanske soldater fra Irak slik vi ser i dag.

  En av årsakene til at Illinois-senator Barack Obama kom i posisjon til å vinne nominasjonen over New York-senator Hillary Clinton i 2008 var hans tidlige motstand mot krigen i Irak, mens sistnevnte som kjent stemte for invasjonen. Obama har hele tiden vært kritisk til krigen, og et av hans sentrale valgkampløfter var at han skulle avslutte krigen hvis han ble president.

  21. oktober 2011 erklærte President Obama at alle amerikanske soldater skulle trekkes ut av Irak innen 2012. Oppdraget er avsluttet og krigen i Irak er i sluttfasen, men USA vil fortsatt ha innflytelse over Irak. USA vil ha en ambassade som minner om en festning, og flere privat selskaper har lange kontrakter med irakiske myndigheter innen økonomi og sikkerhet.

  Irak er i en bedre posisjon i 2012, enn før invasjonen i 2003. Nabolandet til Iran har en stabil regjering, bedre sikkhetsstyrker og økonomiske ressurser i form av olje. Forbindelsene til Iran blir imidlertid tettere og tettere, noe som kan skape et mer radikalt Irak på sikt. Men dette er politiske spekulasjoner. Veien videre må irakerne selv bestemme. Det ser i hvert fall bedre ut for Irak enn for Afghanistan, som har utviklet seg til en militær hengemyr og en krig som ingen kan vinne. Mer om det neste uke.

  PS: Den ferskeste målingen fra CNN/ORC (11.-13. november) viser at amerikanerne synes President Obama gjør en bedre jobb i Irak (52 %) enn i Afghanistan (48 %), mens støtten for presidentens behandling av økonomien er langt lavere (35 %).

  Les også