Mer

  Panelet: Hvem blir republikanernes visepresidentkandidat i 2012?

  Fra venstre til høyre: Florida-senator Marco Rubio, Mississippi-guvernør Haley Barbour, Sør-Carolina-guvernør Nikki Haley, Virginia-guvernør Bob McDonnell, og New Jersey-guvernør Chris Christie. Foto av Barbour og McDonnell: Gage Skidmore, foto av Haley: Albert N. Milliron ([1]) [CC-BY-SA-3.0 (www.creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]. Foto av Christie: Bob Jagendorf from Manalapan, NJ, USA (NJ Governor Chris Christie) [CC-BY-2.0 (www.creativecommons.org/licenses/by/2.0)].

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Synsing om hvem som blir republikanernes visepresidentkandidat i 2012.

  Bakgrunn: Det første nominasjonsvalget går ikke av stabelen før den 3. januar, men spekulasjonene om hvem som kan bli republikanernes visepresidentkandidat har allerede pågått en stund. Noe må jo politiske junkies bruke tiden til. Valget av visepresidentkandidat brukes ofte for å gi balanse: Er presidentkandidaten ung, uerfaren og svart, som Barack Obama, gir det mening med en eldre, hvit Washington-ringrev som Joe Biden. Synsing på dette tidspunktet er riktignok Bambi på glattisen, for argumenter for og imot ulike kandidater avhenger av hvem som faktisk vinner nominasjonen. Da er klypen med salt servert, og panelet hopper i det.

  Spørsmål: Hvem bør bli/blir republikanernes visepresidentkandidat, og hvorfor?

  Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda: «Senator Marco Rubio er ung og karismatisk og representerer den viktige vippestaten Florida. Et annet alternativ er New Jerseys guvernør Chris Christie, som virker handlekraftig og som har stor appell hos konservative velgere.»


  Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier: «Før var ofte rasjonalet bak en visepresident at man skal sikre én enkelt stor vippestat. Men det har jo ingen forsøkt på siden 80-tallet. Det var ikke intensjonen bak noen av de vi har sett i det siste (Gore, Kemp, Lieberman, Cheney, Palin og Biden). Snart vil jo noen statistisk sett være best skikket og deretter slumpe til å komme fra en viktig vippestat. Denne gangen tror jeg visepresidentkandidaten må sikre en gruppe: Tea Party. Romney er deres siste valg, og får de ingenting på visepresidentplassen blir de desillusjonerte. En kvinne (skarpere enn Palin) vil også være et pluss. Derfor: Sør-Carolina-guvernør Nikki Haley. «


  Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved NUPI: «[Virginia-guvernør] Bob McDonnell ville være populær blandt de Mitt Romney trenger.» Andre muligheter: «Marco Rubio, Chris Christie, og [Indiana-guvernør] Mitch Daniels, men kun Christie ville vel være komfortabel med Mitt…»


  Jan Arild Snoen, kommentator for Minerva: «Bob McDonnell. [Virginia er en] vippestat, [og han er en] populær budsjettkutter. Utelukker ikke Christie. Romney trenger å låne litt autensitet.»


  Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for for­svars­stu­dier: «Blir Romney nominert bør han velge Haley Barbour som visepresident. Det vil understreke kompetanse og gi geografisk og politisk balanse.»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent: «Senator Rob Portman (Ohio) er fra svingstat, Marco Rubio (Florida) det samme, men uerfaren. McDonnell (Virginia) og Christie (New Jersey) kan samle, og skremmer ikke uavhengige.»


  Anders Giæver, VGs tidligere USA-korrespondent: «Så lenge før valget slår jeg et slag for Nikki Haley. Guvernør, kvinne, Southerner, Tea Partyist, etnisk minoritetsbakgrunn.»


  George Gooding, president av Monticello Society: «Mitt Romney må ha Florida for å vinne, men er Marco Rubio klar? Rubio bør bli [kandidaten], men Snoen er nok inne på et mer realistisk utfall med Bob McDonnell. Etter Sarah Palin i 2008 er Rubio for dristig i 2012.» Og Christie? «Har like mye tro på Christie som VP som jeg har i Herman Cains ferdigheter til å bli president.»


  Og hva mener vi?


  Steinar Ottesen, bidragsyter på amerikanskpolitikk.no: «New Jersey-guvernør Chris Christie bør bli visepresidentkandidat. Han er en annerledes republikaner, en handlingensmann og har noe folkelig ved seg som uavhengige velgere i vippestatene vil like. Christie har kuttet i budsjettene og har kredibilitet innen økonomisk styring som blir essensielt i 2012. Christie kan hjelpe Romney i Pennsylvania, Ohio og deler av Midtvesten.»


  Are Tågvold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no: «Helgardering: Rubio har lenge vært et hett navn, grunnet livshistorie, utseende, talegaver, hjemstat. Men han er fortsatt ung, og et potensielt dristig valg. Barbour har mange bånd til DC, pluss lobbyistbakgrunn. Romneymannen Christie? Kan ikke avskrives. Per dags dato virker Haley og McDonnell som solide valg: Haley på grunn av bakgrunn, Tea Party-cred, og geografi, McDonnell fordi han er en veltalende, populær guvernør fra vippestaten Virginia. Men blir det Romney virker Haley som et smart valg. Romney-McDonnell vil se ut som en Dressmannreklame!»


  Fra salen:

  via Twitter @AmPolitikk (oppdateres fortløpende)

  @DagHoelseth: «Hvis sør/sørvest blir viktig – Nikki Haley (Sør-Carolina) eller Susana Martinez (New Mexico)? Hvis GOP unngår Romney, kan Scott Brown bli VP. Kan fange opp sentrum.»

  @MariusVenn: «Rubio har vel vært favoritt siden sekundet han ble valgt inn i Senatet, passer greit som frisk sidekick til kjedelige Romney.»

  @VforVarhaug: «For alle neocons: Marco Rubio. Eneste wildcardet er hvem Ron Paul ville valgt. Kanskje Rand =)»

  Hva tror du? Bruk kommentarfeltet eller Twitter!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også