Mer

  Den 9. debatten: En famlende Perry

  Deltakerne i den republikanske TV-debatten i Michigan, fra venstre til høyre: Rick Santorum, Michele Bachmann, Newt Gingrich, Mitt Romney, Herman Cain, Rick Perry, Ron Paul, og Jon Huntsman.

  Rick Perry sørget for at den republikanske TV-debatten fra Michigan kommer til å bli husket i lang tid framover. Det tjener resten av feltet på.

  Den niende debatten i rekken av republikanske TV-debatter gikk av stabelen i Michigan i natt, norsk tid. CNBC arrangerte, og temaet var «Dine penger. Din stemme.» Den første timen kom og gikk uten at noen av kandidatene angrep hverandre, og de leverte i stor grad innøvde fraser.

  Herman Cain, som har vært i hardt vær i det siste på grunn av anklager om sex-trakassering fra flere kvinner, ble stilt et spørsmål om nettopp denne saken. Publikum reagerte med å bue mot moderatorene, og lot så vidt Cain snakke ferdig før de gav ham en kraftig, støttende applaus. Og så var den saken ute av TV-debatten (men ikke verden), og Cain vendte tilbake til å snakke om sin 999-skatteplan. Han leverte også kveldens one-liner – vurdert ut ifra reaksjonen i salen og blant moderatorene – i sitt angrep på Dodd-Frank-reformen, en reform som har blitt angrepet av særlig Ron Paul og Michele Bachmann så langt i valgkampen:

  ”The two other problems with Dodd-Frank. Dodd and Frank.”

  Det bør imidlertid nevnes at Cain viste tegn til at han ikke har tatt alvoret i situasjonen inn over seg i den pågående sex-trakasserings skandalen: Han omtalte nemlig Nancy Pelosi, demokratenes tidligere Speaker of the House, som «Princess Nancy.» Men publikum likte det.

  Mitt Romney var på trygg grunn i hjemstaten (det var her han vokste opp, og faren George Romney var guvernør i Michigan mellom 1963-69), og han fikk gjennomgående god respons fra publikum. Debattens tematikk passet også budskapet hans perfekt (økonomi, økonomi, økonomi), og han leverte nok en solid opptreden.

  Newt Gingrich benyttet som vanlig anledningen til å angripe media, debattformatet, og spørsmålene, og fikk raskt publikum på sin side. Dersom Gingrich nå fortsetter oppturen på meningsmålingene skal det bli spennende å se hvordan han takler mediestormen. For mange av spørsmålene er, tro det eller ei, ikke like håpløse og misvisende som Gingrich vil ha det til.

  Ron Paul gjorde en god figur, og han benyttet anledningen til å snakke om sin «Plan to Restore America«, som blant annet innebærer at han vil legge ned fem departementer. Som et tegn på at Paul blir tatt mer seriøst nå enn han ble i 2008, sa Romney blant annet følgende i løpet av debatten: «Number three, you do exactly what Ron Paul said. I don’t always say that.» Det har Romney rett i at han sjelden gjør, og publikum lo godt.

  Rick Perry følte også for å fri til Paul-folket, og snudde seg mot Paul i det han sa at han ville fjerne tre departementer dersom han blir president.

  Det er på dette punktet Perry sørget for at Michigandebatten kommer til og huskes for dette katastrofale øyeblikket. Han nevnte to departementer, glemte det tredje, og maktet ikke å komme seg videre.

  Lettere sjokkert spurte en av moderatorene Perry om han ikke husket det tredje. Gingrich lo i bakgrunnen, publikum holdt pusten, og jeg følte selv for å se et annet sted. Det var pinlig, og Perry gravde sin egen grav da han til slutt innså at han ikke kom til å huske det: «I can’t, the third one, I can’t. Sorry. … Oops.” En gjennomgang av denne tabben, inkludert videoklippet, finner du her.

  Hva med de andre? Jon Huntsman startet godt, men utnyttet ikke muligheten til å angripe Romney da han fikk muligheten. Temaet var Kina, og Huntsman beskrev Romneys holdning som «simply pandering», men det hele minnet om da Tim Pawlenty skuslet bort en lignende mulighet i juni. Michele Bachmann angrep konsekvent President Obama istedenfor sine republikanske motstandere, men hun forsvant litt. Det samme gjaldt Rick Santorum, som stod lengst ute til venstre på scenen. Santorum har derimot hilst på såpass mange mennesker i Iowa i løpet av det siste året at han kan overraske i Iowa om mindre enn to måneder.

  Hva endret debatten? Rick Perry, som tidligere har skutt seg selv i den ene foten, har nå også skutt seg i den andre. Det gir Herman Cain litt pusterom, mens caucusvalget i Iowa den 3. januar nå blir (om mulig) enda åpnere. Norgesvennen Gingrich ser ut til å fortsette oppturen, mens Mitt Romney fortsatt er den soleklare «front-runneren.»

  PS: Washington Post har en fin, interaktiv oversikt over hva de ulike kandidatene sa og hvilke emner de fokuserte på i debatten.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også