Mer

  Ett år etter mellomvalgene

  Delstatsforsamlingen i Columbus, det politiske hovedsetet i Ohio. Foto: Alexander Smith {{GFDL}}.

  I mellomvalgene i fjor høst gjorde republikanerne et brakvalg. Året etter er det fortsatt republikanerne som har vind i seilene, men gårsdagens delstatsvalg ga demokratene mer å juble for enn republikanerne.

  Guvernørvalg i Mississippi og Kentucky. I Mississippi er guvernør Haley Barbour (R) inne i sin siste periode, og i går stemte «the Magnolia state» om hvem som skulle bli hans etterfølger. Phil Bryant (56), Barbours republikanske viseguvernør, vant som forventet med klar margin over demokraten Johnny DuPree (57), og blir dermed Mississippis nye guvernør. Bryant samlet inn betydelig mer penger enn DuPree, som for øvrig var den første svarte guvernørkandidaten til en av de to store partiene i Mississippis historie.

  I Kentucky var det derimot demokratene som kunne juble, i det som må betegnes som en solid seier til sittende guvernør Steve Beshear (67) i sin gjenvalgskampanje mot den republikanske senatspresidenten David Williams (64). POLITICO beskriver allerede seieren som en potensiell «plantegning» for hvordan demokratene kan vinne i republikansk motvind også i 2012. I tillegg til Beshears seier i guvernørracet vant demokratene i Kentucky alle de andre slagene med unntak av ett. Jack Conway (42), som tapte fjorårets senatsvalg mot nåværende Senator Rand Paul, er med i dansen igjen.

  Abort i Mississippi. I tillegg til guvernørvalget tok innbyggerne i Mississippi stilling til et kontroversielt abortlovforslag. Initiative 26, omtalt som «the personhood amendment», definerer et befruktet egg som en person, og det ble på forhånd forventet at lovforslaget ville få flertall i den konservative staten. Men forslaget ble nedstemt med klar margin, og det på tross av at den nyvalgte guvernøren støttet forslaget. Dette er dermed en seier for pro-choice-bevegelsen, som støtter demokratene (den demokratiske partiplattformen støtter det som i Norge omtales som «selvbestemt abort», mens den republikanske partiplattformen er i mot abort, og ikke åpner for noen unntak).

  Mississippi tok også stilling til Initiative 27, som vil innføre krav om legitimasjon med bilde for å kunne stemme, og initiative 31, som forbyr offentlige myndigheters rett til å ta land (eminent domain) til private, økonomiske prosjekter. Disse lovforslagene fikk flertall, og førstnevnte betegnes som en seier for republikanerne.

  Fagforeningskamp i Ohio. Tidlig i vår gjorde Ohio som Wisconsin, ledet an av Ohios ferske republikanske guvernør John Kasich (59), og vedtok diverse innskrenkninger i offentlig ansattes fagforeningsrett. I går gikk statens innbyggere til valgavlukkene for å avsi sin dom over forslaget (Senate Bill 5, betegnet som «Issue 2» på valgsedlene). Svaret ble nei, en stor seier for demokratene, og et tilsvarende nederlag for republikanerne. The Cleveland Plain Dealer beskriver utfallet som en «momentum-builder» for demokratene nasjonalt, og potensielt også for Obama i 2012.

  I tillegg til disse valgene er det også et par andre momenter som bør nevnes: I Virginia ser det ut til at republikanerne vant flertallet i delstatssenatet, mens demokratene beholdt sitt flertall i delstatssenatet i Iowa. I Arizona tapte for øvrig den republikanske delstatssenatoren Russell Pearce i et såkalt «recall»-valg, noe Slates Dave Weigel beskriver som et tilbakesteg for bevegelsen som søker immigrasjonsrestriksjoner i staten.

  Samlet sett, i generaliseringens tegn, så kan dette betegnes som en bedre kveld for demokratene enn den var for republikanerne. Men en skal være forsiktig med å trekke slutninger fra lokalt- til nasjonalt nivå.

  PS: I kveld er det republikansk TV-debatt fra Michigan, og Herman Cain kommer for første gang til å få spørsmål om sextrakasseringsanklagene på debattscenen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også