Mer

  Panelet: Obamas utsikter ett år unna

  En Obama-plakat og Mitt Romney i Iowa i sommer. Foto: Are Tågvold Flaten.

  Vi stiller norske USA-eksperter aktu­elle spørsmål, og her får du sva­rene. Denne gangen: Det er ett år til det amerikanske presidentvalget. Hvilke stater risikerer Obama å tape som han vant i 2008, og hvem vinner til neste år?

  Bakgrunn: I dag er det akkurat ett år til presidentvalget i 2012, som går av stabelen den 6. november neste høst. President Obama stiller til gjenvalg som demokratenes kandidat, og republikanerne er midt inne i sin nominasjonskamp, som formelt blåses i gang i Iowa den 3. januar.

  Spørsmål til panelet – innsendt på e-post til panelet@amerikanskpolitikk.no fra Ivan Drønnesund: «Er det noen delstater som utpeker seg spesielt som var for Obama i 2008 som vil gå imot ham neste år?» Og et obligatorisk oppfølgingsspørsmål fra redaktøren: «Hvem vinner presidentvalget i 2012?»

  Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier: «Obama sliter i stater som Indiana, North Carolina, Virginia og Florida. Kan fort få problemer også i Ohio og Pennsylvania.» Og hvem vinner? «Avhengig av økonomisk utvikling. Som nå: Romney. Bedre: Obama.»


  Jan Arild Snoen, kommentator for Minerva: «Romney vinner Indiana, North Carolina, Virginia, Florida, New Hampshire. Kan vinne Ohio, Nevada, Wisconsin, Michigan. Obama holder Pennsylvania.» Og hvem vinner? «Pr. idag: Romney vinner knapt. Alle andre republikanere vil tape.»


  Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt: Det «kommer an på prosentandelen nye velgerne [fra] 2008 som gjentar suksessen.» Og hvem vinner? «Enig [med Snoen], Romney er eneste republikaner som kan vinne, men [det] kommer an på økonomien.»


  George Gooding, president av Monticello Society: «Obama taper alle delstatene han egentlig ikke burde vunnet i 2008, Florida ser tvilsomt ut for ham i 2012, spesielt om Rubio er [republikanernes] visepresident[kandidat].» Og hvem vinner? «Den jeg stemmer på, taper. Har ikke slått feil siden 2000.» [red.anm.: Gore, Nader Kerry, McCain].


  Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier: «Tidlig å si, men kilene mot sør (særlig North Carolina) blir garantert vanskelig. Obama må ut av president- og inn i campaigner-rollen hvis mulig.» Og hvem vinner? «Usikker, heller mot Obama. Han er flinkere til campaigning than govern.»


  Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda: «Mye avhenger av velgeroppslutningen i blant annet Florida, Ohio og Pennsylvania.» Og hvem vinner? «Det er for tidlig å si om dette blir jevnt. Mange trodde det skulle bli jevnere i 2008, men Obama vant hele 365 valgmenn. Potensialet til Obama er stort hvis han klarer en like sterk mobilisering blant unge og Hispanics.»


  Anders Tvegård, NRKs Washington-korrespondent: Hvem vinner valget? «Valg i dag: Romney. Om ett år…Obama har et enormt apparat. Usikker.»


  Tove Bjørgaas, NRKs tidligere Washington-korrepsondent (2006-2010): «Frykten vil styre denne valgkampen. Obama må berolige folket.»


  Anders Giæver, VGs tidligere USA-korrespondent: Hvem vinner valget? «Jeg tror fortsatt det blir Obama, men jeg er mindre sterk i troen enn for 6 måneder siden.»


  Og hva mener vi?


  Steinar Ottesen, bidragsyter på amerikanskpolitikk.no: «Obama vil slite med å beholde Indiana, North Carolina og Virginia. Florida og Ohio blir tøffe, må vinne en. Vinner Pennsylvania og i vest. Med vest mener jeg Nevada, Colorado og New Mexico … Obama vinner valget, men det blir jevnere enn i 2008. Mulig Ohio eller Florida avgjør hele valget.»


  Are Tågvold Flaten, redaktør av amerikanskpolitikk.no: «Det rød-blå USA-kartet – med rød stater til republikanerne og blå stater til demokratene – vil se mer ut som det gjorde i 2004 enn det gjorde i 2008. Det blir med andre ord jevnt. Med dagens værmelding: Romney. Men Obama er en sittende president uten utfordrer, og de er vanskelige å slå…»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også