Mer

  Presidentene: #5 James Monroe

  James Monroe, president 4. mars 1817 – 4. mars 1825.

  Sitat: «If we look to the history of other nations, ancient or modern, we find no example of a growth so rapid, so gigantic, of a people so prosperous and happy.»

  Bakgrunn. James Monroe ble født 28. april 1758 i Virginia. Han droppet tidlig ut av skolen og sluttet seg til kontinentalhæren i 1776. Monroe var med på George Washingtons legendariske kryssing av Delaware-elven i 1776 og ble alvorlig skadet i slaget ved Trenton. I perioden 1783-1786 ble han valgt til tre sesjoner av Kontinentalkongressen. James Monroes politiske karriere startet for alvor da han ble valgt til Senatet i 1790. Fire år senere ble han utnevnt til ambassadør til Frankrike. Deretter ble Monroe ble valgt til guvernør i Virginia i 1799, en posisjon han holdt til 1802. James Madison utnevnte James Monroe til utenriksminister i 1811, noe som gjorde ham til den opplagte kandidaten ved presidentvalget i 1816. Med helhjertet støtte fra både President Madison og President Jefferson vant James Monroe overbevisende over føderalistenes kandidat Rufus King.

  Ettermæle. I likhet med Thomas Jefferson, valgte President Monroe en samlende tone der partistridighetene ble lagt til side, og hans presidenttid ble senere omtalt som «en godviljens æra». De fleste forbinder Monroe-administrasjonen med Monroe-doktrinen fra 1823. Det var faktisk utenriksminister John Quincy Adams (sønn av John Adams) som foreslo for presidenten at USA skulle lage en egen erklæring til alle europeiske makter om å holde seg unna det amerikanske kontinentet. Til gjengjeld ville ikke USA blande seg inn i europeiske forhold. I sin «State of the Union» tale i 1823 var erklæringen inkludert, og dermed fikk den navnet Monroe-doktrinen, selv om den i utgangspunktet kunne blitt kalt Adams-doktrinen. Selv om tiden under President Monroe var en tilsynelatende harmonisk periode, ulmet det under overflaten etter «The Missouri Compromise» i 1820, som var et kompromiss mellom frie stater og slavestater. Konflikten om slaveriet kom til å prege hverdagen til Monroes etterfølgere.

  Fun Facts: President Monroe var den første senatoren som ble valgt som president, og den første presidenten som holdt innsettelsestalen utendørs. Datteren hans var for øvrig den første som giftet seg i Det hvite hus.

  Anbefales: The Last Founding Father. James Monroe and a Nation’s Call to Greatness, av Harlow G. Unger.

  PS: Du har nå lest det femte av i alt 43 korte inn­legg om USAs pre­si­denter som vil pub­li­seres her på nett­siden fram til neste års pre­si­dent­valg. Neste søndag: John Quincy Adams.

  Les også