Mer

  Cain og Romney på topp i Iowa

  Herman Cain og Mitt Romney på the Iowa State Fair i Des Moines, Iowa, 12. og 11. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten.

  Iowaavisa The Des Moines Register har sluppet sin andre meningsmåling av det republikanske feltet av presidentkandidater i Iowa. Herman Cain og Mitt Romney ligger på topp.

  Den forrige målingen kom i juni, og siden den tid har det skjedd mye i den republikanske nominasjonskampen. Tim Pawlenty har kastet inn håndkleet, Michele Bachmann har snublet stygt etter å vunnet straw pollen i Ames, Rick Perry har meldt seg på for så å falle fra igjen, og Herman Cain har skutt til topps på meningsmålingene. Mitt Romney har derimot ligget stabilt der han fortsatt ligger i dag, med omkring 25 % oppslutning på meningsmålingene.

  Nedenfor ser du de ferskeste tallene fra Iowa (med utvikling siden junimålingen i parentes):

  1. Herman Cain – 23% (+13)
  2. Mitt Romney – 22% (-1)
  3. Ron Paul – 12% (+5)
  4. Michele Bachmann – 8% (-14)
  5. Newt Gingrich – 7% (+0)
  6. Rick Perry – 7%
  7. Rick Santorum – 5% (+1)
  8. Jon Huntsman – 1% (-1)

  Bachmann har falt drastisk, og Cain har hatt en like dramatisk oppsving. Ron Paul, som tok andreplassen i Ames, har hatt nest størst framgang siden juni. Tallene er trist lesning for Rick Santorum, mannen som har brukt mest tid av alle i Iowa. 57 dager før caucusvalget i Iowa har også Rick Perry en formidabel oppgave foran seg.

  Gitt Mitt Romneys sterke posisjon i Iowa kan en stille seg spørsmålet om han nå bør satse på å vinne Iowa. Det kan betale seg dersom han faktisk gjør det bra i januar, men kan vise seg å bli et desto større feiltrinn dersom han feiler etter å gjort et seriøst forsøk. Jeg tror Romney gjør klokt i å ligge lavt i Iowa, ta en eventuell god plassering der som en positiv overraskelse, og heller satse et av husene sine på å vinne New Hampshire.

  OPPDATERT: Panelet svarer…

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også