Tidligere Pennsylvania-senator Rick Santorum hamrer løs på Herman Cain i en ny web-ad.

Herman Cains vinglete uttalelser om abort byr på problemer i Iowa for ikke-politikeren med momentum og bravur fra Georgia. Det er iallefall det den sosialkonservative fanebæreren Rick Santorum håper på. Caucusvalget i Iowa er nå kun drøye to måneder unna.

I et intervju med CNNs Piers Morgan i forrige uke uttalte Cain blant annet at det er opp til den enkelte å bestemme hva som skal gjøres i tilfeller der en graviditet har oppstått som følge av en voldtekt, og at han som president ikke vil påvirke slike avgjørelser. I samme intervju sa Cain imidlertid at han er pro-life – i mot abort – og at han tror livet begynner med unnfangelsen. Flere sosialkonservative røster reagerte uansett med vantro – basert på førstnevnte uttalelse – og beskrev Cains posisjon som identisk med den mange demokratiske politikere – inkludert visepresident Joe Biden – har: Personlig mostander av abort, uten at dette synet skal påtvinges andre gjennom politikk.

Cain luktet lunta, og twitret følgende: «I am 100% pro-life. End of discussion.» Men kontroversen la seg ikke av den grunn.

Den republikanske partiplattformen har vært klar i sin motstand mot abort helt siden 1976. Siden den tid har den blit mer og mer konservativ og restriktiv, og 2008-versjonen åpner ikke for noen unntak, selv ikke ved incest eller voldtekt. Abortsaken har i det samme tidsrommet vært viktige for sosialkonservative republikanere og pressgrupper – og for politikerne som er avhengig av deres støtte – og alle republikanske presidenter (og vise-presidenter) har støttet partilinja i abortspørsmålet. I masteroppgaven min viste jeg attpåtil at 8 av de 16 presidentkandidatene i utvalget mitt ble mer konservative i abortspørsmålet i løpet av tiårsperioden før de annonserte sitt kandidatur. De 8 resterende kandidatene var allerede på linje med partiplattformen.

Rick Santorum er den kandidaten som har vært mest i Iowa så langt, og det er også han som oftest trekker fram familie og sosialspørsmål i TV-debattene. Han har nå bestemt seg for å angripe Cain med utgangspunkt i abortsaken med alt han har:

httpv://youtu.be/GM9IKOWI-vc

Samme dag slapp han denne videoen som fokuserer på sin egen familie, og datteren Bella (problemer med lyden i klippet):

httpv://youtu.be/-8TpBVLsEs0

Samlet sett viser disse videoene at Santorum spiller ut sitt beste – og kanskje eneste – kort i nominasjonskampen: Han fokuserer på sosialkonservative hjertesaker for å styrke tallene sine i Iowa – som er først ut i nominasjonskampen. Herman Cain leder fortsatt på meningsmålingene foran Mitt Romney med 25 % mot Romneys 24,3 % – mens Santorum ligger langt bak med 2 %.

1 kommentar