Mer

  Republicans og Democrats Abroad Norway arrangerer valgkamp-kickoff

  Newt Gingrich gjør en opptreden «i Oslo» til neste uke, her fra sin tale på the Iowa State Fair den 12. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten.

  På førstkommende mandag (31. oktober) arrangerer Republicans Abroad Norway og Democrats Abroad Norway valgkamp-kickoff på Litteraturhuset i Oslo. Amerikanskpolitikk.no tar turen, og det bør du også.

  Hvorfor? Presidentvalget avholdes ikke før den 6. november 2012, men allerede nå er intensiteten høy i den republikanske nominasjonskampen. Til Litteraturhuset kommer John Fund, redaktør i the American Spectator, og Dr. Charles Postel, professor ved San Francisco State University. Og sist, men ikke minst, den republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich! Vel, Gingrich kommer ikke til Oslo, men han blir med på storskjerm fra uniten. Det demokratiske partiet vil også stille med en representant på den samme storskjermen.

  Gingrich. Gingrich har vært igjennom en berg-og-dalbane tur siden han annonserte sitt kandidatur den 11. mai. Han skjøt seg selv i foten tidlig med sine kommentarer om Paul Ryans budsjettforslag, og nådde bunnen da valgkampteamet hans sa takk for seg i sommer. Han var på plass i Iowa i forbindelse med den Fox News-sendte TV-debatten og den påfølgende prøveavstemningen (straw pollen) i Ames i august, men Gingrich satset ikke på sistnevnte. Siden den tid har det gått framover for Gingrich, sakte men sikkert. Han leverer som regel noen applauslinjer i TV-debattene mens de andre kandidatene hakker løs på hverandre.

  For øyeblikket ligger han på 4. plass på Real Clear Politics sitt meningsmålings-gjennomsnitt, langt bak Herman Cain og Mitt Romney, men like bak Rick Perry. Nå spekuleres det fra flere hold i om Gingrich kan bli neste mann til å trone på toppen av meningsmålingene etter at Herman Cain-hypen legger seg. Kan han intre i rollen som anti-Romney kandidaten? Jeg sier nei, i likhet med Minervas Jan Arild Snoen.

  En av mange grunner: Hvor seriøs er egentlig en kandidat som velger å bruke tid på å snakke til en forsamling i Oslo i denne fasen av valgkampen? Står det så dårlig til med pengeinnsamlingen til Gingrich-kampanjen at han faktisk trenger honoraret (jeg regner med at han ikke gjør dette gratis)? Han må da ha mer hensiktsmessige ting å bruke tiden sin på i perioden fram til nominasjonsvalgene? Caucusvalget i Iowa går av stabelen allerede den 3. januar, mens det er New Hampshire sin tur en ukes tid senere (datoen er ikke spikret enda).

  Uansett: Det skal bli interessant å høre på Gingrich, og arrangørene har gjort en god jobb med å huke tak i ham!

  Når? Morroa starter mandag 31. oktober klokka 1830 på Litteraturhuset i Oslo, og det koster deg 300 kr. i døra, eller 150 kr. dersom du er student. Forhåndsbestiller du innen 28. oktober betaler du 250 kr. Det finnes fortsatt ledige billetter, og undertegnede tar turen. Kommer du?

  OPPDATERING: Tove Bjørgaas, NRKs tidligere Washington-korrespondent og forfatter av den ferske boka Forandring og Frykt: Barack Obamas USA (2011), kommer til å være ordstyrer. Ken Sherman, som er «sjef» for Democrats Abroad, deltar via videolink.

  
  
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også