Mer

  Starten på slutten for Huntsman

  Jon Huntsman er tidligere finansmann, guvernør og ambassadør, og ikke minst valgbar vis a vis en demokrat nasjonalt. Likevel mangler kampanjen momentet som Huntsman desperat trenger for å bli en «contender» i den republikanske nominasjonskampen.

  Jon Huntsman (51) kommer fra en styrtrik familie, og har en solid politisk bakgrunn. Huntsmans politiske karriere startet under Reagan-administrasjonen, før han ble ambassadør til Singapore fra 1992-1993 og til slutt diplomat for George W. Bush. Jon Huntsman ble valgt til guvernør i Utah i 2004, og gjenvalgt i 2008, før republikaneren overraskende takket ja til å bli Obamas ambassadør til Kina i 2009. Huntsman annonserte at han stilte som republikansk presidentkandidat den 21. juni 2011 – på samme sted som Ronald Reagan holdt sin Labour Day-tale som presidentkandidat høsten 1980.

  I teorien burde Jon Huntsman være en sterk kandidat til å vinne nominasjonen. I tillegg til bred politisk erfaring, er Huntsman ung (sammenlignet med de andre kandidatene), veltalende og velstående, og han har utseendet med seg. Ideologisk blir imidlertid Huntsman betegnet som en moderat republikaner. Mitt Romney er front-runner og favoritt til å vinne den republikanske nominasjonskampen, og også han er moderat og har bakgrunn som finansmann og guvernør (i Massachusetts). Huntsman og Romney har tilnærmet lik bakgrunn og står politisk nokså nær hverandre. Jon Huntsman er derimot en yngre, mindre erfaren, og svakere versjon av Mitt Romney. Akkurat det republikanske primærvelgere ikke er på utgikk etter. Høyresiden i det republikanske partiet er isteden på leting etter en anti-Romney kandidat, og det kan aldri bli Huntsman.

  Jon Huntsman har derimot lagt et grunnlag for eventuelt å prøve igjen i 2016 dersom President Obama blir gjenvalgt. En utnevnelse som utenriksminister under en ny republikansk president er heller ikke helt utenkelig. Uansett nærmer det seg starten på slutten for Huntsman-kampanjen. For denne gang. Med mindre han drar et par-tre kaniner opp av hatten i New Hampshire, eller investerer voldsomme mengder av Huntsmanfamiliens penger i valgkampen, og samtidig annonserer at han stiller som en uavhengig kandidat.

  Les også