Mer

  Den 8. debatten: Livlig i Las Vegas

  Det ble mye skittkasting mellom Mitt Romney og Rick Perry i CNN-debatten fra Las Vegas, Nevada.

  Las Vegas er kjent for gambling og underholdning. I nattens republikanske TV-debatt fra samme by ble det livlig, og Perry satset nok en gang alt på å gå hardt ut mot Romney. Også denne gangen kom Romney best ut av det, mens Perry leverte sin beste debatt til nå (uten at det sier så mye). Etter den første ordkampen i vesten peker også pila omsider nedover for fenomenet Herman Cain.

  Cain. La oss starte med Herman Cain (65), som er på forsiden av den siste utgaven av Newsweek med overskriften «Yes We Cain», og som har hoppet til toppen av en rekke meningsmålinger i det siste. I nattens debatt framstod han som et ekko, og det var mindre av den samme gamle Cain med sine kjappe kommentarer (inkludert glimt i øyet) enn tidligere. Han brakte ikke noe nytt på banen, og vi har sett begynnelsen på slutten for Cains momentum. Sånn sett var det passende, rent symbolsk sett, at nettsiden hans kræsjet samme kveld. Han framstod rett og slett ikke som en front-runner: Cain is not Able.

  Romney. Det gjorde derimot nok en gang den tidligere Massachusetts-guvernøren Mitt Romney (64). Han hadde flere gode øyeblikk, og kanskje særlig da han snakket om sine egen tro og dens rolle i politikken i forbindelse med angrepene på hans mormonske tro fra en pastor som introduserte Texas-guvernør Rick Perry (61) på Values Voter Summit i Washington, D.C. forleden. Romney forsvarte seg også godt når fokuset ble rettet mot hans helsereform i Massachusetts. Bildet overfor er derimot hentet fra en ordveksling mellom Romney og Perry etter at Perry anklagde Romney for å ha ansatt ulovlige innvandrere. Romney mistet roen, og det er ikke sikkert at videoklippet av denne seansen spilles til Romneys fordel i dagene fremover.

  Perry. Så langt har Rick Perry levert meget dårlige debattopptredener, men i natt viste han iallefall tegn til forbedring. Men Perry har fremdeles et godt stykke igjen på veien til å framstå som et reellt alternativ til Romney. Her bør det imidlertid påpekes av bettingmarkedet på Intrade reagerte motsatt av slik jeg så knivingen mellom Romney og Perry: Svak nedgang for førstnevnte, og en litt sterkere oppgang for sistnevnte.

  De andre. Ron Paul (76), som presenterte seg som «the champion of liberty», fikk god respons for sine kommentarer om å bringe amerikanske tropper hjem, og for sine utspill om the Federal Reserve og TARP. Men Paul forsvant nok en gang i bakgrunnen i det fokuset ble rettet mot Cain, og deretter Romney. Rick Santorum (53) snakket om familie og verdier, og benyttet seg av andre kandidaters angrep fra tidligere debatter i sitt angrep på Cain og Romney. Han forsvant også i store deler av debatten. Michele Bachmann (55) snakket konsekvent om hvor mye hun misliker President Obama, men svarene hennes framstod som talepunkt fra en stump speech presentert fra podiet, heller enn som innspill i en debatt med de andre kandidatene. Newt Gingrich (68) leverte også denne gangen flere applauslinjer, og når lufta går ut av Cainbobla spørs det om ikke den tidligere Speakeren kan oppleve en liten oppgang på meningsmålingene. Jon Huntsman (51) valgte å boikotte debatten ettersom Nevada har lagt sitt caucus til den 14. januar, noe som har gjort ting komplisert for New Hampshire, som enda ikke har fastsatt sin dato for primærvalget. Huntsmans beslutning er et frieri til New Hampshire, men i natt gikk han glipp av et publikum som ville ha passet ham bedre enn i noen av de tidligere debattene.

  Hva så? Det siste spørsmålet fra moderatoren Anderson Cooper gikk på hvem som kan slå Obama til neste år. Svaret på det er fortsatt Mitt Romney, selv om Michele Bachmann mener Obama sliter såpass mye at republikanerne bør nominere den mest konservative kandidaten i 2012. Bachmann har altså enda ikke innsett at hun ikke vinner nominasjonen.

  Romney er front-runneren, mens Perry fortsatt har nok penger til å bedre sine sjanser på sikt. Spørsmålet i de kommende ukene er imidlertid hvem som fyller plassen til Herman Cain når lufta i ballongen hans omsider siver ut?

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også