Mer

  Obama fortsatt favoritt

  Hvordan går det med 2008s «Hope and Change» i 2012? Foto: Are Tågvold Flaten / amerikanskpolitikk.no.

  Barack Obama taper terreng på meningsmålingene, arbeidsledigheten er skyhøy og krigen i Afghanistan har utviklet seg til en militær hengemyr. Likevel kan Obama bli gjenvalgt, han er til og med favoritt.

  Siden 1980 har 60 prosent av sittende presidenter blitt gjenvalgt (3 av 5). Ser en på tidsrommet helt tilbake til 1956 stiger prosentandelen til 66,6 (6 av 9). Sittende presidenter har en innebygget fordel, og en god mulighet til å bli gjenvalgt, dersom kandidaten og kampanjen gjennomfører en effektiv og koordinert valgkamp med et klart og tydelig budskap. Presidenten stiller også sterkere dersom han ikke utfordres i partiets egen nominasjonskamp. De tre siste presidentene som har stilt til valg og tapt (Ford i ’76, Carter i ’80 og Bush i ’92) ble nemlig alle utfordret av en partifelle: Ford av Reagan i ’76, Carter av Kennedy i ’80, og Bush av Buchanan i ’92. I 1992 var også den uavhengige kandidaten Ross Perot med på å splitte stemmene mellom ham selv, Clinton og Bush. Obama har (foreløpig) ingen utfordrer i sitt eget parti.

  Det er intense spekulasjoner om president Obama blir gjenvalgt. En politisk realitet er at noen faktisk må overvinne en sittende president i 2012. Det største fortrinnet til Obama er kanskje det svake republikanske feltet, noe Herman Cains økende popularitet er et godt tegn på. Har republikanerne noen som er valgbar og kan vinne i vippestatene? Kan Mitt Romney slå President Obama? Ja. Kan Rick Perry vinne over President Obama? Tja. Kan noen av de andre presidentkandidatene vinne over President Obama? Nei. Feltet av potensielle motstandere taler for øyeblikket til Obamas politiske fordel.

  I tiden framover vil hovedfokuset fortsatt være på hvem som vinner nominasjonen for Det republikanske partiet. Obama-kampanjen, som har sitt hovedkvarter i Chicago, har for lengst startet med å samle inn penger, utvikle et politisk budskap og ikke minst utarbeidet valgstrategier for hvordan Obama skal vinne 270 valgmenn. David Plouffe, David Axelrod og Jim Messina var alle sentrale personer i Obamas overbevisende valgkampseier i 2008 og har den politiske tyngden som skal til for å vinne et nytt presidentvalg. Barack Obama har demonstrert at han er en formidabel politisk kandidat. Obama er en god taler, debattant og har karisma som kan overbevise velgerne.

  President Obamas økonomiske politikk har ikke vært en suksess, det har derimot vært flere utenrikspolitiske seiere for administrasjonen. Krigen i Irak nærmer seg sluttfasen og antall amerikansk soldater på irakisk jord er blitt betydelig redusert. Muammar Gaddafis regime i Libya er over. I Bushs krig mot terror, som nå omtales med et annet navn, har presidenten fokusert på Al Qaida, noe som har resultert i at Osama Bin Laden ble drept i Pakistan og Anwar al-Awlaki i Yemen. Klarer administrasjonen å fjerne Ayman Al Zawahiri, som blir regnet som nestkommanderende i Al Qaida, og hindre nye terrorangrep på amerikansk jord før valgdagen vil det øke Obamas utenriks- og sikkerhetspolitiske kredibilitet. Presidenten har overgått forventingene i rollen som «Commander In Chief».

  Det er en formidabel oppgave å vinne over en sittende president, men økonomien kan bli Obamas undergang. Selv med en svak økonomi er President Obama fortsatt favoritt. Nøkkelen til en Obamaseier er at han må gjøre som President Reagan gjorde i 1984, overbevise det amerikanske folk om at økonomien er på vei i riktig retning, at den er sterkere enn for fire år siden, at jobbene er på vei tilbake, og at Amerika kommer til å gjøre et comeback.

  Les også