Mer

  Perry angriper Romney for helsereform flip-flop

  Romney og Perry i NBC/POLITICO-debatten den 8. september 2011.

  September har vært en dårlig måned for Rick Perry. I morgendagens debatt håper han at angrepet på Romney i hans nyeste valgkampvideo kan være med på å snu den negative trenden.

  Med god hjelp fra Tim Pawlentys tidligere reklamemann angriper Rick Perry Mitt Romney for flip-flopping – kort sagt for å ha endret standpunkt – når det kommer til helsereformen han fikk innført i sin tid som guvernør av Massachusetts (av motstandere gjerne omtalt som «RomneyCare»). Flip-flop-angrep mot Romney er veldig «2008», men den gang ble det særlig fokusert på hans tidligere uttalelser om abort. Ved å fokusere på helsereformen gir Perry angrepet en oppdatert vri. Han knytter Romney til Obama og hans helsereform, og minner samtidig folk på Romneys fortid som en flip-flopper i andre spørsmål:

  httpv://youtu.be/LfcOGWRfXdk

  Tilbake i august stjal Texas guvernøren oppmerksomheten fra Michele Bachmann etter hennes seier i Ames, Iowa, og han seilte til topp på meningsmålingene. Men så var det duket for tre TV-debatter i september, og Perry snublet stygt. Mitt Romney framstod til sammenligning som en stødig og sikker kandidat.

  Mange republikanere er derfor fortsatt på utkikk etter en anti-Romney kandidat, og for øyeblikket nyter Herman Cain godt av det. På Meet the Press i går (søndag) ble Cain for første gang omtalt som «a top-tier candidate» av mainstreampressen, og han ligger nå på 2. plass (!) på Real Clear Politics sitt meningsmålings-gjennomsnitt med 16,2 % (22.9-4.10).

  Perry prøver nå å melde seg på igjen ved å angripe Romney. Angrepet i reklamen overfor, der Perry hverken viser seg foran kamera eller ytrer et eneste ord, treffer godt. Steinar Ottesen, som skriver spalten «On Message» her på amerikanskpolitikk.no, er enig:

  «Jeg synes dette er den beste negative politiske reklamen så langt i kampen om å vinne nominasjonen. Annonsen er poengtert, skarp og tegner et bilde av Romney som en flip-flopper. Den røde tråden i annonsen er spørsmålet om Romney egentlig er konservativ. Problemet for Perry blir å gjøre det samme i debatten uten å virke altfor negativ.»

  Nettopp. Spørsmålet er om Perry i det hele tatt klarer å ytre samme angrep ansikt til ansikt i morgendagens debatt i New Hampshire, etter å ha feilet i tidligere forsøk. New York Times’ Jeff Zeleny melder at Perry har drevet debattrening i det siste, med en egen stand-in for Romney, og at han har lagt inn mer søvn i programmet for å være fokusert når det virkelig gjelder. Perry trenger en opptur nå.

  Dersom Perry snubler også i morgen vil det være lett å avskrive ham. Men det er i så fall fortsatt for tidlig. Han samlet inn i overkant av 17 millioner dollar i 3. kvartal – nærmere bestemt fra midten av august til slutten av september, noe som er imponerende – og han har fortsatt gode kort på hånden når det gjelder jobb-bildet i Texas (selv om Paul Krugman og venstresiden ikke akkurat er enig i det).

  En gjennomgang av tirsdagens debatt finner du som vanlig morgenen etter her på amerikanskpolitikk.no.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også