Mer

  Perry angriper Romney for helsereform flip-flop

  Romney og Perry i NBC/POLITICO-debatten den 8. september 2011.

  September har vært en dårlig måned for Rick Perry. I morgendagens debatt håper han at angrepet på Romney i hans nyeste valgkampvideo kan være med på å snu den negative trenden.

  Med god hjelp fra Tim Pawlentys tidligere reklamemann angriper Rick Perry Mitt Romney for flip-flopping – kort sagt for å ha endret standpunkt – når det kommer til helsereformen han fikk innført i sin tid som guvernør av Massachusetts (av motstandere gjerne omtalt som «RomneyCare»). Flip-flop-angrep mot Romney er veldig «2008», men den gang ble det særlig fokusert på hans tidligere uttalelser om abort. Ved å fokusere på helsereformen gir Perry angrepet en oppdatert vri. Han knytter Romney til Obama og hans helsereform, og minner samtidig folk på Romneys fortid som en flip-flopper i andre spørsmål:

  httpv://youtu.be/LfcOGWRfXdk

  Tilbake i august stjal Texas guvernøren oppmerksomheten fra Michele Bachmann etter hennes seier i Ames, Iowa, og han seilte til topp på meningsmålingene. Men så var det duket for tre TV-debatter i september, og Perry snublet stygt. Mitt Romney framstod til sammenligning som en stødig og sikker kandidat.

  Mange republikanere er derfor fortsatt på utkikk etter en anti-Romney kandidat, og for øyeblikket nyter Herman Cain godt av det. På Meet the Press i går (søndag) ble Cain for første gang omtalt som «a top-tier candidate» av mainstreampressen, og han ligger nå på 2. plass (!) på Real Clear Politics sitt meningsmålings-gjennomsnitt med 16,2 % (22.9-4.10).

  Perry prøver nå å melde seg på igjen ved å angripe Romney. Angrepet i reklamen overfor, der Perry hverken viser seg foran kamera eller ytrer et eneste ord, treffer godt. Steinar Ottesen, som skriver spalten «On Message» her på amerikanskpolitikk.no, er enig:

  «Jeg synes dette er den beste negative politiske reklamen så langt i kampen om å vinne nominasjonen. Annonsen er poengtert, skarp og tegner et bilde av Romney som en flip-flopper. Den røde tråden i annonsen er spørsmålet om Romney egentlig er konservativ. Problemet for Perry blir å gjøre det samme i debatten uten å virke altfor negativ.»

  Nettopp. Spørsmålet er om Perry i det hele tatt klarer å ytre samme angrep ansikt til ansikt i morgendagens debatt i New Hampshire, etter å ha feilet i tidligere forsøk. New York Times’ Jeff Zeleny melder at Perry har drevet debattrening i det siste, med en egen stand-in for Romney, og at han har lagt inn mer søvn i programmet for å være fokusert når det virkelig gjelder. Perry trenger en opptur nå.

  Dersom Perry snubler også i morgen vil det være lett å avskrive ham. Men det er i så fall fortsatt for tidlig. Han samlet inn i overkant av 17 millioner dollar i 3. kvartal – nærmere bestemt fra midten av august til slutten av september, noe som er imponerende – og han har fortsatt gode kort på hånden når det gjelder jobb-bildet i Texas (selv om Paul Krugman og venstresiden ikke akkurat er enig i det).

  En gjennomgang av tirsdagens debatt finner du som vanlig morgenen etter her på amerikanskpolitikk.no.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også