Mer

  Presidentene: #2 John Adams

  John Adams, president 4. mars 1797 – 4. mars 1801.

  Sitat: «Facts are stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passion, they cannot alter the state of facts and evidence.»

  Bakgrunn. John Adams ble født den 30. oktober 1735 i Massachusetts. Etter at Adams ble ferdig med jusstudiene ved Harvard University, fikk han jobb som rettsadvokat, og han opparbeidet seg etter hvert et rykte som en meget kompetent, uavhengig og rettferdig advokat. John Adams var en av grunnlovsfedrene og sluttet seg til de kontinentale kongressene fra 1774-1778. Han var svært dominerende og delaktig i prosessen.

  I tiden etter uavhengighetserklæringen i 1776 var Adams diplomat i Europa og ambassadør til Storbritannia, Frankrike og Nederland. Under det første presidentvalget fikk George Washington som ventet flest stemmer, mens Adams kom på andreplass. I tråd med grunnloven ble han dermed visepresident. Presidentvalget i 1796 ble en duell mellom John Adams (føderalistene) og Thomas Jefferson (demokratisk-republikansk). Adams klarte å beseire Jefferson, og dermed ble han president, mens Jefferson ble visepresident.

  Ettermæle. President Adams videreførte politikken til sin forgjenger. Adams styrket den statlige styringen og økte ressursene til militæret. Den økonomiske politikken var i tråd med Alexander Hamilton sine økonomiske visjoner. Likevel ble President Adams sine fire år som president preget av kaos, uro og kontroversielle politiske saker.

  Den kontroversielle loven om fremmede og oppvigleri gjorde presidenten upopulær, og den skapte en splittelse mellom Adams og Hamilton i føderalistpartiet. I følge ham selv var hans største triumf at han klarte å holde USA utenfor militære konflikter med Europa. Av andre anses utnevnelsen av høyesterettsdommer John Marshall som et av høydepunktene under Adams-administrasjonen.

  I 1800 stilte President Adams til gjenvalg for føderalistene, men tapte for sin visepresident Thomas Jefferson. Når Adams trakk seg tilbake fra politikken var hans anseelse på et lavmål, men hans presidentembete har blitt vurdert i et stadig bedre lys av ettertiden.

  Fun Fact: John Adams og Thomas Jefferson hadde et turbulent forhold og på 50-årsdagen for adopsjonen av uavhengighetserklæringen lå begge presidentene for døden. Adams sine siste ord var ”Jefferson lever fortsatt.” Uten at Adams visste det, så hadde Jefferson dødd noen få timer tidligere.

  Anbefales: John Adams. Kritikerrost miniserie fra HBO, vinner av 13 Emmy statuetter.

  PS: Du har nå lest det andre av i alt 43 korte inn­legg om USAs pre­si­denter som vil pub­li­seres her på nett­siden fram til neste års pre­si­dent­valg. Neste søndag: Thomas Jefferson.

  Les også