Kristenkonservative USA: ”moralske verdier viktigst i valget”

Den republikanske kristne velgerbasen hadde i helgen muligheten til å få vite hva de ulike republikanske presidentkandidatene tenkte om deres hjertesaker.


GJESTESPALTE av Ingrid Hovda Storaas, intern ved Houston Chronicles Washington-byrå.


Values Voter Summit i Washington, DC er det største arrangementet for evangelisk-kristne republikanere i USA, og ble arrangert for første gang i 2007. I år var det mer enn 3000 påmeldte; flere enn noen gang tidligere. Velgergruppen er kjent for å legge stor vekt på moralske verdier når de skal velge hvilken presidentkandidat de vil støtte, og talerne under årets arrangement benyttet taletiden til å forsikre salen om hva de står for: Motstand mot abort, å bevare ekteskapet som en institusjon mellom én mann og én kvinne, og å jobbe for mindre makt til sentrale myndigheter. Alt ble møtt med stående applaus.

Verdier versus valgbarhet. Det som preger valgkampen i USA for tiden, er jobber. Blir det flere, blir det færre, og hvordan står det til med økonomien generelt? Mange er derfor opptatt av å velge en republikansk presidentkandidat som har mulighet til å slå president Barack Obama, og det spekuleres i om tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney er rett mann for jobben.

Deltakerne på den kristenkonservative samlingen gav imidlertid klart uttrykk for at de ikke er spesielt interesserte i å støtte Romney. Han er ikke konservativ nok, sosialt sett. Om han viser seg å bli ”last man standing,” altså den republikanske presidentkandidaten, vil de støtte ham. ”Hvem som helst framfor Obama,” er meningen som råder.

Denne helgen var det mer konservative kandidater som Herman Cain og Rick Santorum som dominerte. Texas-guvernør Rick Perry, også kjent for konservative sosiale verdier, gjorde ingen god figur, og de stående applausene uteble.

Overraskende seier. Hvert år avholdes det også en såkalt ”straw poll,” en prøveavstemming over de ulike presidentkandidatene. I år vant liberterianeren Ron Paul vant med 37 prosent av stemmene. I forbindelse med seieren må det nevnes at 600 deltakere registrerte seg rett før Pauls tale, før de stemte, og dro igjen. Han fikk bare litt over 700 stemmer totalt.

På damedoen etter offentliggjøringen av resultatene hørtes en heftig diskusjon om skitten kampanjeføring. ”Han kommer hit og spytter i fjesene våre,” sa Deborah Workman fra North Carolina.

Ron Pauls seier var overraskende. Han er ikke den kandidaten med de mest tradisjonelle moralske verdiene. I tillegg er han i mot amerikansk innblanding i Midtøsten-konflikten. Dette irriterer mange kristenkonservative, da støtte til Israel er en av kjernesakene deres.

Karismatisk Cain. I likhet med mange andre mente Workman at tidligere sjef for pizzakjeden Godfather’s Pizza var avstemningens egentlige vinner. Han kom på andreplass og fikk 23 prosent av stemmene.

Når Cain taler er det som å ha gått rett inn i en baptistkirke, og han gav velgerne akkurat de de ville ha: ”Jeg er for livet fra unnfangelsen. Punktum. Ingen unntak.” Han markerte også tydelig standpunkt i flere andre kjernesaker, som synet på ekteskap for homofile, lavere skatter og Israel som en viktig alliert.

Arrangørene av Values Voter Summit er ”Family Research Council,” en konservativ organisasjon som kjemper for tradisjonelle familieverdier. “Jeg tror Gud og familie er nummer én. Hvis en kandidat deler disse verdiene, vil alt annet falle på plass etter hvert,” sier Deborah Mulholand, 55, en advokatsekretær fra Dayton i Ohio.

Ikke satt. Tony Perkins, president i ”Family Research Council,” sier at han ikke tror feltet er satt enda. ”Folk lurer fortsatt på hvem som er den beste kandidaten for dem. Helgens resultat viser bare at Romney og Perry [6. og 4. plass red.anm] fortsatt har litt av en jobb å gjøre,” sa han på en pressekonferanse like etter resultatene av ”Straw pollen” var offentliggjort.

Resultatene fra straw pollen:

Ron Paul – 36.9 % (732)
Herman Cain – 22.5 % (447)
Rick Santorum – 16.3 % (323)
Rick Perry – 8.4 % (167)
Michele Bachmann – 7.9 % (157)
Mitt Romney – 4.4 % (88)
Newt Gingrich – 2.7 % (54)
Undecided – 0.7 % (13)
Jon Huntsman – 0.1 % (2)


Ingrid Hovda Storaas har internship ved Houston Chronicles Washington-byrå og tar journalistikk ved Ame­rican Uni­ver­sity sitt Wash­ington Semester Pro­gram høsten 2011.

1 kommentar

 1. At Paul vinner en straw poll er omtrent like overraskende som at Barcelona vinner en fotballkamp, det skjer at de taper – men det er lenge mellom hver gang. Og det er jo ren juks han vinner på, det er ikke deltakere på konferansen – de crasher festen, hører Paul tale, stemmer og drar igjen. Og det ødelegger selvsagt mest for Paul.

  Perry fikk seg en på tryne, det her skal jo være hans velgere – men Santorum med sin tale gjorde det utmerket og han får bare høyere og høyere stjerne hos de sosialt konservative. Og utvilsomt at jobber er det viktigste i valget, men samtidig gir det en åpning for en sosialt konservativ kandidat siden Obama har så lav troverdighet på økonomisk politikk så vil mange være villig til å gi den republikanske kandidaten sjansen, og det selvom de er uenighet med han i endel sosiale spørsmål.

  • Vel, dette er Pauls første seier i en Values Voter Summit-straw poll. Romney vant ved første gjennomføring i 2007, i 2008 var det ingen avstemning fordi McCain allerede hadde vunnet nominasjonen, i 2009 vant Huckabee, og i fjor vant kongressmannen Mike Pence. I fjor kom Paul på 16. plass med 1 %, og i 2009 kom han på 8. plass.

   Det er ingen hemmelighet at Paul vet hvordan han skal vinne en straw poll. «Overraskelsen» her er imidlertid at han valgte å satse på å vinne denne. Det er enda et tegn på at Paul er en kandidat som prøver å fri til et større segment av det republikanske elektoratet enn han gjorde i 2008, selv om han ved å krasje festen på denne måten kan ha gjort seg selv en bjørnetjeneste, noe som både du og Ingrid er inne på.

   • Jeg er noe usikker på om dette er så ødeleggende for Ron Paul. Han er både kristen og konservativ, men samtidig så har han mange «eksotiske» ideer som kristne har vondt for å svelge (som resptekt for at folk kan bestemme over sine egne liv (les: homofilt ekteskap og legalisering av narkotika og prostitusjon) og støtt til Israel. Det kan godt hende at sentrale evangelister mener han ødela festen, men på nasjonalt nivå vil det ha god PR verdi å vinne en slik poll ovenfor kristne konservative.

    Men media og politiske kommentatorer undervurderer Ron Pauls poll seiere. Det er jo litt rart at for alle andre har disse pollene «alt» å si, men når Ron Paul vinner er det fordi han «jukser»? Hvorfor «jukser» ingen andre hvis det er så lett? Når han nå enten vinner eller kommer blandt topp 3 på så å si alle pollene som arrangeres så blir det for dumt at det bare er noen «få engasjerte».

    Ved oppsummering av hvor mye kandidatne haddde fått i donasjoner i Q3 fikk Ron Paul @facebook-100001476677214:disqus 8mill, og det var fordelt på over 100.000 donorer! Det er 5 ganger mer enn antall donerer til Rick Perry!

    Nei, jeg synes ikke det respektløst av Ron Paul å vinne en slik poll. Dersom dere hører talen til Ron Paul under «Value voter summit» begrunner han hver av sine synspunkter med ref. til bibelen. Om de andre 63 % ikke likte det de hørte får være en annen sak…

 2. Den store taperen her, foruten Romney og Perry, er utvilsomt Bachmann. Etter Iowa har det bare gått en vei – nedover. Selv Newt scorer mer på nasjonale poller enn Bachmann nå. Jeg tipper hun er helt ute av nominasjonsprosessen før den har startet…

  Og jeg tror også at det til syvende og sist vil stå mellom Ron Paul og Mitt Romney.

  Og av de av dere som har interesse for Ron Paul kan følge han på facebook i gruppen «Nordmenn for Ron Paul» i tillegg til her på Amerikansk politikk (som har vært flinkere til å dekke valgkampen enn resten av norsk media til sammen). https://www.facebook.com/#!/pages/Nordmenn-for-Ron-Paul/149946115094854