Mer

  Presidentene: #1 George Washington

  George Washington, president 30. april 1789 – 4. mars 1797.

  Sitat: «Every post is honorable in which a man can serve his country.»

  Bakgrunn

  George Washington ble født 22. februar 1731 i Virginia. Han vokste opp i en velstående familie av plantasjeeiere. Etter flere år i den britiske hæren ble Washington en revolusjonær leder, og han deltok på den første og andre kontinentale kongressen. Da den revolusjonære bevegelsen skulle utnevne den øverste lederen av den kontinentale hæren under den amerikanske revolusjonskrigen, falt valget på George Washington. Etter at amerikanerne fikk sin uavhengighet i 1776 og løsrev seg fra Storbritannia, skulle amerikanerne få velge sin egen leder. George Washington vant alle statene og ble USAs første president i 1789.

  Ettermæle

  Washingtons åtte år som president var preget av etableringen av institusjoner som fortsatt eksisterer. Washington-administrasjonen etablerte nasjonalbanken, postvesen, myntverk og børsen. President Washingtons viktigste ettermæle kom i form av politisk presedens. Etter åtte år som president valgte han nemlig og ikke stille til gjenvalg for en tredje periode, selv om han mest sannsynlig kunne blitt valgt på livstid om han hadde ønsket det. Washington formet presidentrollen i den unge republikken med stor dedikasjon, omtanke og verdighet. Og med det ble han landsfaderen. I dag bærer hovedstaden hans navn.

  Fun Fact: Washington er den eneste presidenten som ikke har bodd i Washington, D.C.

  Sagt om George Washington: «En ekstraordinær mann som gjorde det mulig for ordinære menn å styre.» – historikeren Gordon S. Wood.

  Anbefales: His Excellency: George Washington, av Joseph J. Ellis.

  PS: Du har nå lest det første av i alt 43 korte innlegg om USAs presidenter som vil publiseres her på nettsiden fram til neste års presidentvalg. Neste søndag: John Adams.

  Les også