Mer

  Vinn eller forsvinn for Linda McMahon

  Linda McMahon stiller for andre gang på like mange år som senatorkandidat for Det republikanske partiet i Connecticut. Valgdagen vil enten være slutten på McMahons politiske liv, eller så vil hun bli den første kvinnelige senatoren fra Connecticut.

  Linda McMahon (62) er favoritt til å vinne nominasjonskampen om å bli republikanerens senatorkandidat i Connecticut. McMahon leder klart på meningsmålingene og har betydelig økonomiske ressurser tilgjengelig i valgkampen. McMahon-familien eier underholdningsimperiet World Wrestling Entertainment (WWE) der hun tidligere har vært administrerende direktør. Linda McMahons bakgrunn som businesskvinne og politisk outsider vil være et narrativ som kan klinge godt hos velgerne. I 2010 brukte McMahon-familien over 250 millioner kroner av egen formue under valgkampen. Ingen kandidat i Connecticut vil være i nærheten av å ha samme økonomiske muskler i 2012. Pengene kan brukes til å bygge en omfattende organisasjon, ansatte kvalifiserte rådgivere, og samtidig ha ubegrensede midler til TV-reklame som er særdeles viktig i enhver amerikansk valgkamp.

  Connecticut er imidlertid en blå stat og blir karakterisert som liberal og demokratisk. Guvernør Dan Malloy, senatorene Richard Blumenthal og Joe Lieberman (uavhengig demokrat), samt alle kongressmedlemmene, er demokrater. Den forrige republikanske senatoren fra Connecticut var Lowell P. Weickler, Jr. som ble valgt i 1970.

  Demografien er kort og godt ikke på Linda McMahons side.

  McMahon-kampanjen hadde gode muligheter til å vinne i 2010. Riktignok var den demokratiske kandidaten Richard Blumenthal respektert, kvalifisert og velkjent, samt at Blumenthal hadde vært en av de ledende politikerne i Connecticut siden 1970-tallet. Men Blumenthal hadde ved flere anledninger hevdet at han tjenestegjorde under Vietnamkrigen, noe som viste seg å være løgn. Å lyve om sin militære bakgrunn er en kardinal synd i amerikansk politikk, og det kunne vært slutten for Blumenthal-kampanjen. Linda McMahon brukte nesten 10 ganger så mye penger som sin motstander og leverte gode debatter. 2010 var attpåtil et dårlig år for demokratiske kandidater. Likevel tapte McMahon med 12 prosentpoeng.

  Kan hun gjøre et politisk comeback i 2012?

  Oddsen er i mot Linda McMahons kandidatur, men alt er mulig i amerikansk politikk. For å vinne må McMahon-kampanjen endre valgkampstrategien fra 2010. Kampanjen blir nødt til å bruke samme pengesum, men i stedet for å bruke mesteparten på TV-reklame må McMahon satse på en grasrotkampanje med ett klarere budskap. McMahon må fokusere på hvilke løsninger som skal til for å forbedre arbeidsledigheten og den tøffe økonomiske situasjonen i Connecticut. Hvis Linda McMahon skal bli den neste senatoren fra Connecticut må det være en perfekt storm. Selv om dette skulle være tilfellet, så virker en McMahon seier å være utenfor rekkevidde.

  Les også