Mer

  Maset etter Chris Christie

  New Jersey-guvernør Chris Christie (49) har vært krystallklar i et drøyt år nå: Han ønsker ikke å stille som presidentkandidat. Men uansett hvor klart han har uttrykt seg så har ikke spekulasjonene om et mulig presidentkandidatur avtatt.

  For republikanske aktivister og konservative kommentatorer er gresset konstant grønnere på den andre siden av gjerdet. Rick Perry var den store helten, men nå som han har snublet – gjentatte ganger – så har snakket om Christie nådd nye høyder.

  Som Hilde Restad påpekte i sin gode artikkel om Obamas utsikter for gjenvalg på fredag, så sies det gjerne at «Democrats fall in love,» mens «Republicans fall in line.» Washington Posts Eugene Robinson har nylig skrevet en spalte der poenget er at «Republicans fall in and out of love,» et poeng som kan sies å beskrive prosessen fram mot at republikanerne til slutt samler seg bak en «sikker» kandidat.

  Christie er 49 år gammel og far til fire. Han ble valgt til republikansk guvernør av New Jersey i november 2009 (den første republikanske guvernøren i New Jersey på 12 år), og er en av de nye stjernene innad i partiet. Washington Posts Chris Cillizza har pønsket ut tre grunner til at Christie bør stille, og tre grunner til at han ikke bør stille, og jeg har lagt til et par momenter:

  3 grunner til at Christie bør stille

  1. Timing. Obama kjemper i motvind, mens Christie ser ut som en mann som passer stemningen innad i Det republikanske partiet perfekt. Han legger ingenting i mellom, presenterer seg selv som en «truth teller», og er konfronterende i stilen. Han er såpass ny i gamet at han ikke anses som en del av systemet, og kan dermed presenteres som en mann som endelig (…) vil bringe forandring til Washington.
  2. Penger. Det ryktes at Christie kan få mye penger bak seg, og det fort. Med penger på plass kan han seile opp som den nye favoritten i feltet.
  3. Problematisk gjenvalgskampanje. Christie sliter hjemme i New Jersey, og det ryktes at den populære Newark-borgermesteren Cory Booker kan tenke seg å utfordre Christie. Det kan med andre ord argumenteres for at den relativt ferske guvernøren ikke har råd til å vente.

  3 grunner til at Christie ikke bør stille

  1. Sent ute. Tidligere eksempler viser at kandidater som blir med sent i gamet får problemer (se f.ek.s Fred Thompson i 2007-8 og Wesley Clark i 2003-4). Rick Perry kan vise seg å være et ferskt eksempel. Cillizza peker på at det her er snakk om erfarne politikere som ikke var klare for en presidentvalgkamp. Christie er relativt ferskt, og det kan være en svakhet (men det funket for Obama..).
  2. Penger. Selv om Christie kan få mye penger tidlig i valgkampen, så er det en annen ting å få på plass nok støtte til å holde det gående. Mange donorer har allerede forpliktet seg til andre kandidater.
  3. Viljen. Christie har tidligere vært så kategorisk i å avvise sin interesse for å stille som en kandidat at det er tydelig at han ikke er krystallklar i troen på at han faktisk har det som skal til for å vinne. Christie vinner ikke dersom han ikke er overbevist om at han kan klare det. Han må se en president i speilet om morgenen.

  Tror du han stiller?

  Les også om noen av pengemennene som ønsker at Christie stiller, samt en artikkel fra New York Times’ Nate Silver om hvorvidt Christie kan sees som en anti-Romney kandidat eller en anti-Perry kandidat.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også