Mer

  Pila peker oppover for Herman Cain

  Forretningsmannen og presidentkandidaten Herman Cain opplever endelig litt medgang etter gode debattopptredener og seieren i straw pollen i Florida. Her fra Iowa i august. Foto: Renate Tonstad Flaten.

  Forretningsmannen Herman Cain (65) vant overraskende prøvevalget (straw pollen) i «Presidency 5» på lørdag – et sentralt arrangement i Florida-republikanernes oppkjøring til primærvalget neste år. Floridas prøvevalg er ikke like prestisjefylt som Iowas, men Rick Perry bestemte seg til slutt for å investere penger for å prøve å vinne. Han angrep samtidig Romney for ikke å delta, men det skulle altså vise seg å bli en dårlig beslutning. Perry gav valgutfallet en større betydning enn det ville ha fått dersom han ikke hadde satset på en seier.

  Takket være hardt arbeid og gode debattopptredener vant nemlig Herman Cain prøvevalget med 37,1 % av stemmene, foran Rick Perry med 15,4 %, og Mitt Romney med 14 %. Cain mottok altså mer stemmer alene enn det Perry og Romney fikk tilsammen. Rick Santorum (10,9 %) fulgte på fjerdeplass, etterfulgt av Ron Paul (10,4 %), Newt Gingrich (8,4 %), Jon Huntsman (2,3 %) og Michele Bachmann (1,5 %). Cains første straw poll-seier, og et uvanlig dårlig resultat for straw poll-reven Ron Paul (jf. sterk andreplass i Ames og tidligere CPAC-seire).

  Mens Cain er den store vinneren, så er altså Perry den store taperen. Bachmann må også ta i et tak for å snu pila: Vinneren av Ames ble altså taperen i Floridas straw poll. Resultatet fra prøvevalget (straw pollen) er ikke representativt, men utfallet er viktig ettersom det skaper skriverier og oppmerksomhet i mediene, noe som igjen fører til økt pengeinnsamling. Cain, som har falmet etter en brakopptreden i den første TV-sendte debatten tilbake i mai, skriver nå på e-post til sine tilhengere at kampanjen opplever de beste innsamlingstallene til nå, mens han ber om mer.

  Cains budskap er enkelt: Økonomien skal på rett kjøl igjen ved hjelp av hans «9-9-9-plan» – 9 % skatt på folks inntekt, firmaers inntekt, og varer. Han snakker nærmest i kulepunkter, og ondsinnede tunger vil ha det til at han til tider høres ut som stemmen i en TV-shop reklame. Et av hovedargumentene hans er imidlertid at han ikke er en politiker, og at han sier det han mener, selv om det er upopulært. Han har en tendens til å bli så engasjert når han prater at forsikrer personen han snakker med om at han «ikke er sint, bare veldig engasjert.» Det elsker Tea Party-bevegelsen, og det er mange av bevegelsens støttespillere som nå blåser nytt liv i Cainkampanjen.

  Jeg møtte Cain 3-4 ganger tidligere i sommer i Iowa, og en ting er sikkert: Mannen er en politiker som skrur på sjarmen når det trengs. Og han gjør det med godt humør, glimt i øyet, og en kjapp replikk. Seieren i Florida sørger for at mannen som nylig innrømte at han vurderte å kaste inn håndkleet to ganger, kan fortsette videre med ny giv.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også