Mer

  Den 6. debatten: Nok en svak opptreden fra Perry, og det tjener Romney på

  Rick Perry og Mitt Romney angrep nok en gang hverandre. Også denne gangen kom Romney best utav det.

  Rick Perry leverte enda en svak debattopptreden i sitt tredje forsøk på under en måned, og det er det nok en gang Mitt Romney som tjener på. Debatten forsterket dermed det rådende narrativet: Perry og Romney er favorittene, men førstnevntes svake debattopptredener svekker ham.

  Nattens republikanske TV-debatt var et samarbeid mellom Fox News og Google, og mange av spørsmålene ble stilt i form av videoer stemt fram på YouTube. Dette resulterte i mindre krangling enn i den forrige debatten – noe som også svekket underholdningsverdien. Det er imidlertid et par momenter fra debatten som det er verdt å trekke fram.

  One-linere. Kveldens desidert beste vits kom fra tidligere New Mexico guvernør Gary Johson (58), som benyttet muligheten i rampelyset til å angripe President Obama på følgende måte: «My next door neighbor’s two dogs have created more shovel ready jobs than this current president» (en vits den konservative radioprateren Rush Limbaugh brukte så sent som i går). Moderatorene, kandidatene og salen lo godt og lenge, og Johnson fullførte dermed kveldens oppdrag med glans: Si noe minneverdig, bli husket.

  En annen kandidat som maktet å skille seg ut var forretningsmannen Herman Cain (65), som nok en gang leverte korte og konsise svar, til stor entusiasme fra publikum. Han tok utgangspunkt i Ronald Reagans uttalelse om at USA er «a shining city on a hill» (som igjen bygger på John Winthrops syn på Amerika som «a city on a hill»), og sa følgende: «Reagan said we are a shining city on the hill; we’ve slid down the side of that hill. Americans want somebody to lead them back up to the top!» Cain fikk også god respons for sitt svar om Israel: «If you mess with Israel, you mess with the United States of America!»

  Ron Paul beviste på sin side at han har større appell blant republikanske primærvalgvelgere enn noen gang tidligere, og hans uttalelse om å nedlegge veto mot alt som bryter med det 10. grunnlovstillegget fikk den beste mottakelsen i den første delen av debatten. Rick Santorum slo også godt fra seg, og også i denne debatten var det Rick Perry som fikk gjennomgå – denne gangen for sin holdning til innvandring. Santorum ønsker å bygge et gjerde, Perry er i mot. Santorum er i mot å subsidiere utdanning til barn av «ulovlige» innvandrere, Perry er for – og det ble han også buet for. Newt Gingrich framstod på sin side nok en gang som en historieprofessor, og han ga et av de mest effektive svarene (vurdert ut ifra responsen fra salen) på et spørsmål om hva som skal til for å få USA inn på rett spor igjen: «Ingenting er bedre enn at Barack Obama taper med klar margin.» Jon Huntsman gjorde det for øvrig bedre enn forrige gang, men han sliter fortsatt med å skille seg ut. For også å nevne Michele Bachmann: Hun forsvant totalt i debatten.

  Perry vs. Romney. De to favorittene angrep hverandre som forventet, men hver gang Perry prøvde seg, svarte Romney både glatt og avfeiende: «Godt forsøk», før han forsvarte seg og slo tilbake. På papiret hadde Perry noen gode poenger – for eksempel da han gikk gjennom Romneys «flip-flop karriere» – men framføringen, ordvalget, og framtoningen var både svak og snublende. Perry angrep Romney, men skjøt seg selv i foten ved ikke en gang å formulere setningene sine på en særlig forståelig måte. Perry lot seg også vippe av pinnen av Santorum – en kandidat Perry bør kunne avfeie elegant med et par linjer. Perry kan også komme til å angre på sin uttalelse om at han står ved hvert eneste ord i boka Fed Up (2010).

  Etter nattens debatt er det lite som har forandret seg i den republikanske nominasjonskampen. Perry har levert nok en svak opptreden, Romney står fortsatt sterkt, og Bachmann sliter med å holde seg relevant. Det snakkes nå om at både New Jersey guvernør Chris Christie og Sarah Palin kan tjene på å hoppe inn i nominasjonskampen: Både Bachmann og Perry framstår svekket er medvind i sommer og høst. Iowa og New Hampshire nærmer seg derimot med stormskritt…

  PS: Frank Luntz’ fokusgruppe kåret Mitt Romney til vinneren av debatten. Den samme Luntz kåret også Romney til vinneren av debatten i Ames i et intervju med amerikanskpolitikk.no i august.

  PSS: Kongressmannen Thaddeus McCotter (46) annonserte like før debatten at han trekker sitt presidentkandidatur. McCotter har slitt med å få oppmerksomhet, noe som henger sammen med at han har blitt oversett av mediene. Bare så det er nevnt så delte McCotter ut meget god saft-is i Ames i august.

  Debatten ser du her.

  OPPDATERING: Et snaut døgn etter debatten er det tydelig at Gary Johnson traff godt med vitsen sin: Han ligger nemlig på første plass i Google Trends.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også