Gary Johnson (58) har vært republikansk presidentkandidat helt siden slutten av april uten at så alt for mange velgere har fått med seg akkurat det. Natt til fredag får han endelig en ny mulighet i en TV-sendt debatt, etter at han som en av fem deltok i den første TV-debatten tilbake i mai.

Johnson, som annonserte sitt kandidatur den 21. april, har bakgrunn som forretningsmann og liberteriansk-lenende guvernør av New Mexico (1995-2003). Han er kanskje mest kjent som en tilhenger av å legalisere marijuana, og han kan ellers beskrives som en yngre og mer moderat utgave av Ron Paul. Akkurat som Paul følger Johnson sin politiske overbevisning uten kompromisser. Johnson er i likhet med mange av sine konkurrenter en forkjemper for minimal statlig styring og lovpålagt balanserte budsjetter, men han er også for å trekke alle amerikanske soldater ut av Irak og Afghanistan (Johnsonkampanjens egen introduksjonsvideo ser du her).

Johnson var en populær guvernør i New Mexico, men har ikke maktet å fange nasjonens interesse. Slik mediene ser det er det nok mer enn nok med én liberteriansk-lenende republikaner i nominasjonskampen. En av tingene som taler i mot Johnsons muligheter er dermed Ron Pauls kandidatur, som på mange måter opptar det rommet Johnson ønsker å fylle. I debatten i natt må dermed Johnson skaffe seg seernes og medienes oppmerksomhet for å blåse nytt liv i kampanjen. Det kan han klare dersom han effektivt angriper Perry, Romney eller Bachmann. Eller kanskje Paul? Men griper han muligheten?

Debatten følger du live her (fra kl. 03.00 natt til fredag), og tidlig dagen derpå finner du som vanlig en gjennomgang av debatten her på amerikanskpolitikk.no.

OPPDATERING: CQ har en meget leseverdig profil av Gary Johnson.

Coverfoto: En Gary Johnson-tilhenger ved teltet til Ron Paul i Ames, Iowa, 13. august 2011. Foto: Are Tågvold Flaten.