Mer

  Warren Buffet-regelen

  Warren Buffet

  I valgkampen i 2008 snakket President Obama om behovet for å øke skattene for familier og individer som tjente mer enn 250 000 dollar. Han angrep Bush sine skattekutt for å være skjeve og urettferdige, og mente det var uansvarlig å videreføre dem. Sent i fjor høst måtte han derimot kaste kortene, og han gikk inn for å videreføre skattenivået – til mange av hans lojale støttespilleres store skuffelse.

  Obamas skattekutt-kompromiss innebar at diskusjonen måtte gjenopptas ett år senere. Allerede da ble det spådd at det politiske klimaet ville være enda mer opphetet høsten 2011, og spåmennene fikk rett.

  Obama sitter nå med en dårlig hånd, og derfor spiller han populistkortet: Øk skattene kun for de som tjener mer enn 1 million dollar. Obama, som også tidligere har snakket om at millionærer og milliardærer bør betale mer, kan omsider snakke om «millionærer og milliardærer» uten å være misvisende, noe han var da han tidligere omtalte forslaget som ville øke skattene (eller sagt på en annen måte: bringe skattenivået tilbake til slik det var før Bush) også for de som tjente mellom 250 000 og 1 million dollar.

  Tiltaket blir omtalt som «Buffetregelen» – basert på milliærderen Warren Buffets (USAs nest rikeste mann) uttalte ønske om å bære en større skattemessig bør. Det republikanske talepunktet er at Buffet kunne ha betalt mer dersom han hadde ønsket det, men poenget hans med å fronte saken er selvsagt å sørge for at han ikke blir alene om det, og at myndighetenes skatteinntektene øker.

  Buffets uttalelser – og Obama-administrasjonens bruk av dem – er selvsagt en del av det politiske spillet. Ved å ha Buffet med på sin side har Obama litt ryggdekning fra anklager om å angripe de rike. Ved å kun fokusere på de som tjener mer enn 1 million dollar er Obama i større grad beskyttet fra anklager om å stå bak tiltak som svekker middelklassen og «small business». Men i USA tror som kjent de fleste at også de kan bli rike, og økte skatter for de rikeste kan presenteres som et angrep på den amerikanske drømmen.

  Obama presenterer tiltaket og flere detaljer fra sin plan senere i dag i rosehagen utenfor Det hvite hus. Hovedpoengene: En plan for å kutte det føderale underskuddet med 3000 milliarder dollar over det neste tiåret, og halvparten skal komme fra besparelser fra nye skatteinntekter samt fra endringer i Medicare. Nøkkelsitat fra Politicos gjennomgang av tiltaket:

  Obama has crafted a plan that reads more like a blueprint for shoring up his restless Democratic base than a vehicle for reaching across the aisle in search of bipartisan compromise.

  Du ser det live her fra klokka 16.30.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også