Mer

  Den 5. debatten: Perry snublet mens Bachmann meldte seg på igjen

  Michele Bachmann har hatt en dårlig måned etter seieren i straw pollen i Ames, Iowa. I natt angrep hun Rick Perry, og Perry snublet.

  Mitt Romney leverte enda en god debattopptreden, mens Rick Perry snublet etter å ha blitt angrepet av Michele Bachmann – som fikk en sårt tiltrengt opptur.

  Den republikanske nominasjonskampen utkjempes nå mellom 8 kandidater (det finnes flere, men de blir ikke invitert til TV-debattene). Texas guvernør Rick Perry (61) leder på meningsmålingene, men etter å ha deltatt i to TV-debatter på under en uke framstår han som svekket. Mitt Romney (64) har i løpet av de samme debattene framstått som vinneren.

  Bachmann mot Perry. Nattens debatt fra Tampa, Florida ble arrangert av CNN i samarbeid med organisasjonen Tea Party Express. Det bød på et vanskelig publikum for Romney, som ble buet flere ganger. Michele Bachmann (55) var derimot i sitt rette element, og en av overskriftene i etterkant av debatten var at kongresskvinnen – som gjerne omtales som «Tea Party-dronningen» – er tilbake i dansen. På forhånd var det forventet at hun skulle angripe Perry for hans uttallelser om pensjonsordningen Social Security («en svindel … en monstrøs løgn»), men hun valgte isteden å fokusere på Perrys pålegg om at alle 12-år gamle jenter i Texas måtte ta en HPV-vaksine (også referert til som gardasil-vaksinen).

  Vaksinen skal forhindre kreft i livmorshalsen, og som guvernør bestemte Perry at alle jenter i starten av sjette klasse skulle ta vaksinen – uten å la forslaget behandles i delstatsforsamlingen på forhånd. I den forrige debatten stod Perry for beslutningen om å innføre vaksinen, men innrømte samtidig at han burde ha gått fram på en annen måte. I nattens debatt hamret Bachmann, som er mor til tre døtre (og to sønner og 23 fosterbarn), løs på Perry på følgende måte:

  «Det er galt å tvinge uskyldige 12-år gamle jenter til å få en injeksjon av myndighetene. Det er et brudd på deres [og vår] frihet.» Bachmann knyttet deretter Perrys beslutning til pengebidrag fra en av hans tidligere kampanjer i Texas mens hun påpekte at hans tidligere stabssjef var en av hovedlobbyistene for Merck – selskapet som står bak vaksinen. «Vi må ikke glemme at et stort legemiddelselskap tjente millioner av dollar på grunn av dette mandatet,» sa Bachmann, før hun la til: «Spørsmålet er, handler dette om å redde liv, eller om millioner og potensielt milliarder av dollar for et legemiddelselskap?»

  Perry var tydelig fornærmet over anklagene, og påpekte at han kun mottok 5000 dollar i valgkampdonasjoner fra Merck. «Jeg har samlet inn omtrent 30 millioner dollar. Og hvis du sier at jeg kan kjøpes for 5000 dollar, så blir jeg fornærmet.» Bachmanns svar var meget godt, og satte effektivt Perry i et dårlig lys: «Vel, jeg er fornærmet på vegne av alle de små jentene og deres foreldre som ikke hadde et valg. Det er det jeg er fornærmet av.» Angrepet kombinerte effektivt Bachmanns sosialkonservative appell med hennes Tea Party-appell: Familiens kjernerolle og motstanden mot offentlige innblanding.

  Hva med de andre? Rick Santorum (53) hang seg deretter på angrepet på Perry langs de samme linjene, og også han klarte å slå fra seg på bekostning av guvernøren. Krangelen klargjorde det følgende momentet i den republikanske nominasjonskampen: Mens Perry nå forbindes med HPV-mandatet og Romney knyttes til helsereform-mandatet i Massachusetts, er Bachmann en høyrøstet motstander av alle mandater. Og det elsket Tea Party-publikummet i Florida.

  Dette publikummet elsket også den følgende kommentaren fra Newt Gingrich (68), som tok for seg Romney og Perrys planer om framtiden for pensjonssystemet Social Security: «Jeg er ikke redd for om Perry og Romney skremmer de eldre, når Obama gjør det hver dag.» Applausen var øredøvende, og Gingrich leverte sin kanskje beste opptreden til nå. Det er mange debatter utover høsten, og den tidligere Speakeren kan håpe på at debattopptredene etter hvert avsporer seg i oppslutningen på meningsmålingene.

  Herman Cain (65) falt nok en gang bort, mens Jon Huntsman (51) prøvde seg på et par vitser som falt totalt igjennpm. Ron Paul (76) beviste på sin side hvorfor han ikke vinner nominasjonen: Han dristet seg nemlig til et forsøk på å forklare hvorfor Osama Bin Laden angrep USA den 11. september 2001 – og det på dagen etter 10 årsmarkeringen. Publikum buet høylytt, og Santorum benyttet anledningen til å si at USA ikke ble angrepet for sine handlinger, men for sine idealer. Det likte publikum.

  Debattvinnerne. Etter at Herman Cain vant den første debatten og Bachmann den andre, kan det argumenteres for at Romney har vunnet de tre siste (i Ames, i Simi Valley, og denne). Perry framstår som svekket etter to debattopptredener, mens Romney har levert noen solide opptredener. Bachmann har nå kastet seg med i kampen igjen, men klarer hun å bygge videre på nattens debatt? Og kan Gingrich klare å bruke sine gode debattopptredener til å blåse nytt liv i sin kampanje?

  PS: Tallknuseren Nate Silver, fra den meget leseverdige New York Times bloggen «Five Thirty Eight«, har for vane å dele ut karakterer etter debattene. Han fokuserer ene og alene på spillaspektet, og bedømmingen er selvsagt (meget) subjektiv. Uansett: Romney B+, Bachmann B+, Santorum B-, Gingrich C+, Cain C+, Paul C+, Perry C+, og Huntsman D.

  PPS: RedStates/CNNs Erick Erickson – som stod som arrangør på arrangementet der Rick Perry annonserte sitt kandidatur den 13. august – mener Perry vant (det gjorde han etter den forrige debatten også).

  PPPS: Rick Santorum presterte følgende Freudianske glipp i løpet av debatten: «Perry prøvde å tiltrekke seg ulovlige – jeg mener latino – velgere.»

  PPPPS: Romney sammenlignet Perrys jobbskapning i Texas med å få utdelt en god hånd i poker: «Du er ikke nødvendigvis en god pokerspiller selv om du sitter med fire ess.» Perrys svar: «Mitt, du gjorde det ganske bra før du begynte å snakke om poker.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også