President Obama talte i natt til en samlet kongress om veien ut av USAs jobbkrise.

Obama er inne i sin kanskje verste periode som president: USA sliter økonomisk med en økende gjeld, og arbeidsledigheten er på 9,2 %. Landet er attpåtil i valgkampmodus, med republikansk nominasjonskamp og en president som søker gjenvalg. Midt i alt dette er et viktig steg på veien framover, både for Obama og for nasjonen, å sørge for å iverksette et omfattende tiltak for å snu trenden på arbeidsmarkedet. Obama gjorde et forsøk i nattens jobbtale til Kongressen. Endret den noe?

Jobbpakken. Obama foreslo en tiltakspakke på omlag 447 milliarder dollar. Et tall som i seg selv lett kan karikeres fra republikansk side i tider der de har gehør for en ”kutt, kutt, kutt”-agenda. Men Obama gjorde det klinkende klart at dette er et tiltak som faktisk bør støttes av begge sider:

«Jeg sender Kongressen en plan som må godkjennes med én gang. Den bærer navnet ‘the American Jobs Act.’ Det burde ikke være noe kontroversielt med dette lovforslaget. Samtlige punkter er av den typen forslag som allerede har blitt støttet av både demokrater og republikanere … Og alt i dette lovforslaget vil bli betalt for. Alt sammen.»

Talens mantra var følgende: «You should pass it right away.» Han gjentok det igjen og igjen: «Det er på tide å gjøre det som er rett for framtida.» Budskapet var klart: Folket forventer at vi skal handle. Vi må løse problemene sammen. Nok krangling.

Obama var samtidig klar over hvordan forslaget vil karikeres, og svarte på forhånd:

«Dette er ikke politisk hovering. Dette er ikke klassekrigførig. Dette er enkel matte. Dette er virkelige valg som vi må ta.»

Etterspillet. Talen posisjonerte Obama godt i debattens neste fase. Hvis Kongressen (med republikansk flertall i Representantenes hus og demokratisk flertall i Senatet) nå setter seg på bakbeina kan Obama si med god dekning at de nekter å samarbeide. Dette momentet framhevet også Obama selv implisitt i en e-post som ble sendt ut før selve talen: ”Det vil bli opp til deg [som amerikansk velger, red. anm.] å presse Kongressen til å handle, eller til å holde dem ansvarlige hvis de ikke gjør noen ting.» Obamas pitch er dermed at dette er noe Kongressen (les: republikanerne) ikke har noen grunn til å si nei til. Dersom forslaget strander i Kongressen legger Obama med andre ord opp til å beskrive Kongressen slik Harry Truman gjorde det i 1948: «[a] do-nothing … good-for-nothing-[Congress].»

«Det er 14 måneder til presidentvalget,» sa Obama, «og folket har ikke råd til å vente.»

Det var en god og framtidsrettet tale. Med klart og enkelt språk, og proppfull av Americana. Men nå må det handles. Detaljer om Obamas jobbpakke finner du her (Politico), og her leser du Chris Cillizzas analyse. Roger Simon mener det var «sterke ord fra en svak president.«

Talen ser du her:

httpv://youtu.be/N5f-FwN2ZJs

Statsviter, grunnlegger og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset: Clinton, Trump og tidenes valgkamp" (Res Publica, 2017). Dekket presidentvalget i USA for TV2 i 2016 og er en av stemmene i AMPOLCAST.

Ingen kommentarer

  1. En ny stimulansepakke? Republikanerne vil bare fortelle at de to forrige pakkene ikke hjalp, så hvorfor skal den her gjøre det?

    Obama skal slite med å kalle det politisk spill, det er politisk uenighet om staten kan restarte økonomien med økt forbruk eller ikke. Republikanerne vil nok plukke ut noen punkter fra Obama-planen, samt legge til noen egne kutt og skatteletter – som blir vedtatt av huset og ikke behandlet i senatet.

    USA er per i dag låst, det vil bli 14 måneder valgkamp og så får man se hvem som vinner over velgerne. Men sjansen for en ny resesjon er nærmest garantert etter denne aggresive talen til Obama.

Legg igjen en kommentar