Mer

  Jim DeMints frihetsforum i Sør-Carolina

  Senator Jim DeMint (R, Sør-Carolina) er en ettertraktet mann blant republikanske presidentkandidater som har ambisjoner om å vinne Sør-Carolina. Foto: Gage Skidmore.

  Mandag var det Labour Day i USA, en dag som gjerne anses som det offisielle startskuddet på nominasjonskampen. Valgkampen 2012 er med andre ord offisielt i gang, men det er heller tvilsomt om Jim DeMints «Palmetto Freedom Forum» vil huskes som det som startet det hele.

  Sør-Carolina er den tredje delstaten ut i den republikanske nominasjonskampen, etter Iowa og New Hampshire. Senator Jim DeMint (R) er delstatens eldste* senator, og han er også kåret til den mest konservative i Senatet. Han stiller ikke som presidentkandidat, men han kan påvirke valgkampen i hjemstaten ved aktivt å støtte en av de andre. DeMint inviterte derfor kandidatene som så langt har gjort det best på meningsmålingene til å svare på noen spørsmål én og én foran et publikum i Columbia, Sør-Carolina. Han fikk blant annet med seg kongressmannen Steve King (R, Iowa, 5. distrikt) til å stille spørsmål. King innehar en lignende rolle i Iowa som DeMints i Sør-Carolina. Michele Bachmann, Herman Cain, Newt Gingrich, Ron Paul og Mitt Romney deltok. Rick Perry var invitert, men måtte avlyse på grunn av skogbranner hjemme i Texas.

  The Palmetto Freedom Forum var et bra tiltak, fra en seers perspektiv. Kandidatene kom opp på scenen etter tur, og hver fikk om lag 22 minutter til å svare på spørsmål i tillegg til å gi en kort åpnings- og avslutningstale. Kandidatene ble stilt de samme spørsmålene (med et par unntak), og dette formatet gjorde det mulig å sammenligne svarene og tilnærmingsmåten deres.

  Forandret forumet på dynamikken i valgkampen? Nei, men Herman Cain demonstrerte nok engang at han er kjapp i replikken, mens Newt Gingrich fikk minnet folk på at han fortsatt er en presidentkandidat. Gingrich la heller ingenting i mellom i angrepene på Obama, og det virket som om publikum likte det. Mitt Romney var sistemann opp på scenen, og han gjorde kanskje den beste jobben, iallefall slik jeg så det. Han var den eneste som posisjonerte seg som en moderat pragmatiker blant kandidatene, til stor glede for Team Romney i New Hampshire (en stat Romney vinne). «Noen reguleringer må til,» sa Romney, noe som ene og alene skilte ham fra de andre. Her bør det for ordens skyld føyes til at ingen skilte seg ut mer enn Ron Paul, men det var som forventet.

  Forumet var å anse som en liten forsmak på onsdagens TV-debatt fra Ronald Reagans presidentbibliotek i Simi Valley, California. Da får også Jon Huntsman og Rick Santorum lov til å delta, og Rick Perry tar turen vestover fra Texas. Perry tapte imidlertid ingenting på å gå glipp av arrangementet. Rett etterpå ble det nemlig kjent at kongressmannen Mick Mulvaney (R, Sør-Carolina, 5. distrikt), en meget populær mann blant konservative i Sør-Carolina, kommer til å annonsere sin støtte for Perry på mandag.

  Perry har dermed fått enda litt mer vind i seilene før onsdagens debatt, men har han medvind også etter kameraene slokkes i California? Det, samt en gjennomgang av debatten, leser du om her torsdag morgen.

  * DeMint er eldst, men Senator Lindsey Graham har sittet lengst (2003-d.d. DeMint har sittet siden 2005).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også