Mer

  Mitt Romneys «Soapbox» på The Iowa State Fair

  Mitt Romney er i Iowa i forbindelse med den Fox News-sendte debatten i Ames torsdag kveld. Her fra The Iowa State Fair, torsdag morgen. Foto: Are Tåg­vold Flaten. Flere bilder finner du på Flickr.

  «Hvem jobber du for?» Mitt Romney, presidentkandidat og tidligere guvernør av Massachusetts, stilte spørsmålet. Romneys 20 minutter på The Des Moines Registers‘ tradisjonsrike «soapbox» var unnagjort, og spørsmålsekvensen var igang. Mannen på andre rad med det lille videokameraet i hånda – som nå sto oppreist – svarte at han jobbet for seg selv, og at det var vennene hans som skulle se det (…). Romney var derimot av den oppfatning at mannen jobbet for noen som ville ha ham ut på glattisen. En venstrevridd nettside, en av presidentens mange menn, eller en annen kandidat kanskje?

  Et par øyeblikk tidligere hadde Joe Fagan (71), iført stråhatt for anledningen, reist seg fra plassen sin. Nå rettet han en anklagende pekefinger mot Romney – ropte, gestikulerte – mens Romney prøvde å roe ham ned. «Hva er din plan for Social Security, Medicare og Medicaid?» Han ropte det ut. Et lite øyeblikk var det lurveleven. En liten dame i Mitt Romney t-skjorte prøvde å roe ned mannen, til ingen nytte. Cherie Mortice (62) ropte senere ut et spørsmål: “Er du for at rike folk betaler en rettferdig andel inn i Social Security’s trust fund?»

  Romneys svar – som Romneykampanjen nå beskriver som «Mitt’s Iowa Moment»:

  «Jeg kommer ikke til å øke skattene. Og hvis du vil ha noen som kommer til å øke skattene, så kan du stemme for Barack Obama.»

  Romney kom fra opptrinnet med æren i behold. Svetten rant i solsteken, men mannen som topper de fleste meningsmålinger om å bli republikanernes utfordrer til Obama, tok det hele med stoisk ro. Han har vært igjennom dette en gang tidligere. Det spørs om førstegangsfarerne hadde taklet det på samme måte. På fredag får vi kanskje svaret: Da skal nemlig de resterende kandidatene opp på samme scene. Undertegnede tar turen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også