Mer

  Den 3. debatten: Kampen om Ames

  Bildet fra plassen min i presseområdet under den tredje TV-sendte debatten i den republikanske nominasjonskampen. Foto: Are Tågvold Flaten. Flere bilder finner du på Flickr.

  Ames, Iowa: Det ble en kveld preget av duellen mellom Michele Bachmann og Tim Pawlenty. Vurdert på lang sikt var nok Mitt Romney vinneren. Med tanke på lørdagens straw poll står kampen fortsatt mellom Bachmann og Pawlenty. Og Ron Paul. Herman Cain og Rick Santorum må dra hver sin kanin ut av hatten. Newt Gingrich to.

  Det er nemlig viktig å huske på at nattens TV-debatt fra Ames, Iowa gikk av stabelen kun to dager før den tradisjonsrike straw pollen på samme sted. Mitt Romney kom først til Iowa på onsdag, og konkurrerer ikke om å vinne. Det gjør heller ikke Jon Huntsman eller Newt Gingrich, men det gjør definitivt alle de andre. Vurdert ut ifra dette perspektivet – hvem styrket sin posisjon med tanke på lørdag? – så var det Pawlenty, Bachmann og Paul som skilte seg ut, i alle fall slik jeg ser det akkurat nå. Det er også disse tre som sees som de som kommer til å gjøre det skarpest på lørdag.

  En av hovedhistoriene etter den forrige debatten var at Pawlenty misbrukte en gyllen mulighet til å angripe Romneys helsereform, som han dagen i forveien hadde beskrevet som ”Obamneycare.” Siden den tid har han utvilsomt fundert på hvordan han skulle svare ved neste mulighet. Den kom i natt. Men først angrep han Obamas manglende plan for å takle økonomien, og han angrep Romney samtidig:

  ”Hvis du faktisk finner en plan, så skal jeg komme hjem til deg å lage middag. Eller, hvis du heller foretrekker det, kan jeg klippe gresset ditt. I tilfelle Mitt vinner: det gjelder kun opp til en acre (0,4 hektar).”

  Presserommet, programlederen og publikum lo.

  Han tok senere begrepet ”Obamneycare” i sin munn og angrep Romneys helsereform, som han sammenlignet med Obamas. Romneys svar: ”Jeg tror jeg liker Tims svar fra den forrige debatten bedre.” Med et stort smil om munnen. Pawlenty kom styrket ut av det, men ikke på bekostning av Romney.

  Pawlenty gikk deretter etter Bachmann. Hovedargumentet er at han kan vise til resultater, mens Bachmann bare snakker i Kongressen, mens Obama vedtar lov etter lov. ”Hvis det er dette du vurderer som lederskap, så vær så snill å stopp, cause your killing us” (siste biten gjør seg bedre på engelsk…).

  Ames Tribune-reporteren som satt ved siden av meg sa følgende: ”Dette er en ubrukelig øvelse, men det er strålende teater.” Sitatet oppsummerer debatten i et nøtteskall. Et teater som fredag inkluderer Sarah Palin, før Texas guvernør Rick Perry tar bladet fra munnen på lørdag. Jeg kommer tilbake med mer senere.

  Post script: T-Paw var for øvrig den eneste kandidaten som var trending på Twitter under debatten, hva nå enn det måtte bety.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også