Mer

  Michele Bachmann: «I’m an Iowegian!»

  Michele Bachmann reiser på kryss og tvers i det rurale Iowa om dagen. Her fra Dakota City mandag kveld. Foto: Are Tågvold Flaten. Flere bilder fra USA finner du på Flickr.

  Daktoa City, Iowa: I forbindelse med den tradisjonsrike straw pollen i Ames på lørdag – en viktig målestokk på de ulike kandidatenes organisasjonsevne og grasrotstøtte i delstaten som er først ut i den republikanske nominasjonskampen – reiser kongresskvinnen Michele Bachmann (R, Minnesota) på kryss og tvers i det rurale Iowa om dagen. Tirsdag kveld var hun i Dakota City, og her framhevet hun sine norske røtter og oppveksten i Iowa – til entusiasme fra publikum.

  Bachmann sa blant annet følgende:

  ”Jeg ble født i Iowa! Jeg ble født i Waterloo. Jeg vokste opp i Waterloo og Cedar Falls. Jeg er faktisk en sjuende generasjons Iowan, og jeg er faktisk en ”Iowegian”, også. (Jubel). Familien vår var norske bønder som bokstavelig talt felte treene og pløyde landet i det nordøstlige Iowa som tidlige Iowa-pioneerer. Og jeg er så stolt av hva de gjorde og hvordan de formet meg. Det er Iowans’ fornuftige, vel-balanserte stemme, som jeg elsker så mye.

  Det er to ting jeg vet om folk i Iowa som jeg lærte i oppveksten. For det første: De er ikke redde for å fortelle deg hva de tenker. Har du noen gang lagt merke til det? Jeg elsker det med Iowans. For det andre: De er nærmest fanatisk opptatt av barna sine og den kommende generasjonen. Og alt de gjør, handler om disse barna. Alt. Alle avgjørelsene. Det er derfor familien min kom hit. Tipp-tipp-tipp oldefaren min forlot bokstavelig talt Norge mot slutten av livet sitt. Han tok med seg fem barn og familien, solgte alt, og kom med båt. Det tok tretten uker å krysse Atlanterhavet, og nye seks-sju uker å komme til Iowa. Vel, du hadde gjort det samme hvis du var norsk. Kun 2 % av landet er dyrkbar mark. Dette [Iowa] er honningen og melkens land, og du får det ikke bedre enn i Iowa! (Applaus).

  Moren og faren min pleide å fortelle oss: ‘Vær stolt over at du er fra Iowa!’ Moren min sa: ‘Iowa er verdens brødkurv.’ Vi mater millioner av mennesker rundt omkring i verden. Og vi burde være stolte av hva vi har gjort for dette landet. Og det er nettopp derfor, på grunn av alt som har blitt ofret for å bygge dette landet, at vi ikke kan stå å se på at dette blir revet ned.»

  Etter en drøy halvtime forlot Bachmann podiet. ”A little less conversation (A little more action)” gjomet ut av høytalerne – en sangtittel som oppsummerer et av hovedtemaene i Iowa om dagen: Tim Pawlenty snakker nemlig om «results, not rhetoric», mens Bachmann og Herman Cain beskriver seg selv som «doers, not talkers.» Etter talen ble Bachmann mottatt som en rockestjerne i folkemengden. Småjenter fikk signert plakatene sine, og voksne menn ble fotografert sammen med idolet sitt. Hun er for øyeblikket forhåndsfavoritten til å vinne straw pollen på lørdag.

  Undertegnede hilste på Bachmann og jeg måtte selvsagt fortelle at jeg er fra Norge. Bachmann svarte følgende:

  ”Are you? Good to see you! Yeah, we’re probably cousins!”

  Vel, ikke akkurat (mer om Bachmanns slektstre her). Det var omtrent 150-200 som hadde møtt opp for å høre på Bachmann. Det republikanske partiet i Humbolt County arrangerte picnic i finværet, og like etter at Bachmann forlot stedet ankom Tim Pawlenty. Mer om ham senere.

  Bilder fra Bachmanns valgkampstopp i Dakota City, Iowa finner du på Flickr. Alle bildene er til salgs.

  PS: Senere i dag drar undertegnede på «Politics and Pints» med Washington Posts Chris Cillizza, mannen bak The Fix. I morgen tidlig er det duket for «meet and greet» med Ron og Rand Paul, og senere på dagen blir det tale med Mitt Romney og Gary Johnson. Dagen avrundes med TV-debatt i Ames (sendes på Fox News).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også