Mer

  Rick Perry er allerede på plass i Iowa

  «Americans for Rick Perry», en organisasjon uavhengig av Texas guvernøren, er på plass i Iowa. Foto: Are Tågvold Flaten. Dette og andre bilder fra USA er til salgs og finnes på Flickr.

  I dag tidlig skulle «The Values Bus» rulle vekk fra the Iowa State Capitol med et klart budskap: De sosialkonservative hjertesakene er viktig i Iowa. Tim Pawlenty hadde møtt opp for å si noen ord, men det var en kandidat som ikke engang var til stede som stjal showet: Texas guvernør Rick Perry.

  Det var møtt opp omtrent 60 mennesker for å se å høre Tim Pawlenty, og for å høre mer om «The Values Bus Tour» – en buss som skal krysse Iowa i den kommende uka, akkompagnert av Pawlenty og Rick Santorum på et par stopp. Organisasjonene Family Research Council, National Organization for Marriage og Susan B. Anthony List står bak tiltaket.

  Av de frammøtte var omtrent halvparten journalister. Washington Posts Dan Balz fortalte meg at Perry iallefall kommer til å «shake things up for a while» i tiden framover, uten at han av den grunn seiler opp som forhåndsfavoritten. I tillegg til journalister og andre frammøtte var omtrent 10 personer iført oransje/brune t-skjorter med «Americans for Rick Perry» på brystet. Majoriteten av disse var studenter fra University of Texas, og gruppen ble ledet av Nate Crain. Han presenterte seg som «National Finance Chairman» for «Americans for Rick Perry», og han hadde følgende å si til amerikanskpolitikk.no:

  Han [Perry] kommer til å annonsere sitt kandidatur én til én og en halv måned etter talen i Sør-Carolina på lørdag.

  Og dere er her i Iowa for å fremme guvernørens sak på eget initiativ, frivillig?

  Alt er frivillig. «Grasroots retail-politics», én person om gangen. Vi er 10 personer her i dag, og 6-7 personer vil følge bussen rundt i Iowa fram til torsdag.

  Har dere planlagt noe på egenhånd?

  Nei, vi er en liten grasrotorganisasjon. Vi er ikke som de nasjonale kampanjene som har vært her nærmere ett år allerede og som har brukt millioner av dollar.

  Tror du dere får noen write-in stemmer på lørdag?

  Ja, ja. Vi håper på 150-250 stemmer.

  Hvem tror du hovedutfordreren til Perry kommer til å bli? Romney?

  Det kan jeg ikke spekulere i. Vi er bare her for å jobbe for Perry, og det som skjer det skjer. Jeg har vært en personlig venn av guvernøren i 19 år, og jeg er her oppe fordi jeg kjenner ham og fordi jeg ønsker at han skal lykkes.

  Hva synes folk i Iowa om at Perry på mange måter prøver å stjele litt av rampelyset fra straw pollen i Ames?

  Jeg tror ikke folk bryr seg om det. Vi er bare her for å sanke stemmer. Jeg er tidligere formann av Det republikanske partiet i Dallas, og det er det man gjør: Man jobber for én stemme av gangen. Og det virker. Hvis du snakker med velgerne, forteller dem din historie, så utgjør det en forskjell.

  I det bussen rullet ut av parkeringsplassen utenfor delstatsforsamlingen i Des Moines stod fortsatt journalistene rundt Perrytilhengerne. Gresset er alltid grønnere på den andre siden av gjerdet, men det spørs hvordan det går når Rick Perry omsider hopper ned fra det og annonserer sine intensjoner.

  Slates Dave Weigel og Washington Times’ Byron York var også tilstede. Bilder fra begivenheten ser du her.

  PS: Senere i dag drar undertegnede på BBQ med Michele Bachmann, Herman Cain og Tim Pawlenty. Bilder fra disse og andre begivenheter finner du på Flickr. Alle bildene er til salgs.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også