Mer

  Gjeldskrisa avblåst, for denne gang

  Gjeldstaket økes, og det er republikanerne, her representert med Speaker John Boehner, som kan smile bredest.

  Søndag ettermiddag amerikansk tid ble det klart at demokratene og republikanerne har kommet til enighet i gjeldsdebatten, men det skal fortsatt stemmes over forslaget i Kongressens to kamre.*

  Gjeldstaket økes med minst $2,1 trillioner (2100 milliarder dollar), og det skal kuttes $1 trillion (1000 milliarder dollar) over de neste ti årene. I tillegg opprettes det en komité med like mange republikanere som demokrater som sammen skal komme til enighet om kutt på omlag $1,5 trillioner (1500 milliarder dollar) innen den 23. november 2011, med en endelig avstemning innen lille julaften. Det blir ingen skatteøkninger, eller «tax revenues» som det nå så fint omtales som her borte, i denne omgang.

  Etter de siste dagenes mildt sagt hektiske hendelser rapportere Luke Russert, sønnen til Meet the Press-legenden Tim Russert, følgende: «When Speaker Boehner left the Capitol tonight, he leaned back against the elevator wall tilted his head back, exhaled and went ‘ahhhhh.'»

  Som Slates Dave Weigel påpeker er det nå bare å krysse fingrene for at liberale økoner (i den amerikanske betydningen av begrepet) tar feil om konsekvensene av avtalen. Ta Paul Krugman og Robert Reich for eksempel:

  Krugman: «the deal itself, given the available information, is a disaster, and not just for President Obama and his party. It will damage an already depressed economy; it will probably make America’s long-run deficit problem worse, not better; and most important, by demonstrating that raw extortion works and carries no political cost, it will take America a long way down the road to banana-republic status.»

  Reich: «The heinous deal is preferable to economic catastrophe. The outrage and shame is it has come to this choice.»

  Her finner du faktaarket som Det hvite hus har satt sammen om avtalen, og her ser du PowerPoint-presentasjonen John Boehner overbeviste sin kolleger med.

  PS: Det skal bli godt å fokusere på noe annet enn gjeldstaket i tiden framover. Den republikanske nominasjonskampen for eksempel.

  * OPPDATERT: Representantenes hus stemte for gjeldskompromisset på mandag, 269 for, 161 i mot. Blant republikanerne var fordelingen 174-66, mens demokratene delte seg på midten 95-95. Kongresskvinnen Gabrielle Giffords (D, Arizona), som ble skutt i januar, stemte «Yea.» På tirsdag er det Senatets tur.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også