Mer

  Gjeldsdebatten fortsetter, deadline nærmer seg

  Fra venstre til høyre: Speaker of the House John Boehner (R, Ohio), House Minority Leader Nancy Pelosi (D, California), President Barack Obama, Senate Majority Leader Harry Reid (D, Nevada) og Senate Minority Leader Mitch McConnell (R, Kentucky).

  Eslene og elefantene i Washington har én snau uke igjen på seg til å komme til enighet. Folket vil ha et kompromiss, men politikerne klarer ikke å bli enige om detaljene. Deadline er 2. august – tirsdag i neste uke.

  Det virker ikke som om partene er noe nærmere en avtale. President Obama har skrevet op-ed i USA Today, møtt opp på pressebriefinger, og avbrutt TV-sendinger for å fortelle det amerikanske folket sin versjon av gjeldsdebatten. Speaker John Boehner har tidvis vært samtalepartner og sparringpartner, og er for øyeblikket sistnevnte. Mitch McConnell har foreslått en løsning som vil heve gjeldstaket, men som vil gi Obama hodepine fram mot 2012. Harry Reid har også et forslag som har en rekke likheter med det Boehner har kommet med. For øyeblikket er imidlertid det meste av fokuset på Boehners forslag, som du kan lese mer om her.

  Boehner sliter med å overtale Tea Party-lenende republikanere i Representantenes hus, og han fikk det ikke lettere etter at det uavhengige CBO (Congressional Budget Office) rapporterte at Boehners plan ikke kutter like mye som Boehner først hevdet. I følge Politico uttalte Boehner følgende i lukkede forhandlinger med partifeller i går:

  «Get your ass in line. … This is the bill. I can’t do this job unless you’re behind me.»

  Onsdag kveld norsk tid gikk det imidlertid rykter om at hans kritiske partifeller kan være på gli, mens både Boehner og Reid er i gang med å justere sine forslag.

  Det er viktig å påpeke følgende: Det vi får høre fra de ulike partene nå om dagen er PR-utspill. De virkelige forhandlingene pågår bak lukkede dører, og vi får ikke høre om den endelige avtalen før den er inngått.

  Lurer du på hva som kan skje hvis partene ikke kommer til enighet innen 2. august? Da bør du lese dette.

  OPPDATERING: Speaker Boehner uttalte følgende tidlig på torsdag: «We do not have the votes yet. … But today is the day. We’re going to get it passed.” Vel, ikke helt. Ved dagens slutt hadde ikke Boehner skaffet nok stemmer, og det er nå på fredag det skal skje. Det vil foretas noen små endringer i selve forslagene før det stemmes. Politico har mer.

  Dersom Boehner skaffer seg nok stemmer er det Senatets tur, men Kongressens øverste kammer kommer ikke til å stemme for Boehnerplanen. De vil imidlertid kunne ta for seg deler av forslaget på veien mot et mulig kompromiss.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også