Mer

  Snart braker det løs i Iowa

  Det er mye mais i Iowa. I tiden framover er det også mange presidentkandidater på plass i delstaten.

  Om 30 dager er det duket for en tradisjonsrik begivenhet i den republikanske nominasjonskampen: The Iowa Straw Poll i Ames, Iowa. Kandidatene møtes for å måle styrkene seg i mellom, og god gammeldags håndhilsning, babykyssing og stemmesanking står på programmet. Hvem ligger best an, og hva betyr en eventuell seier?

  Første delstat i nominasjonssirkuset. Selve nominasjonsvalget i Iowa – som er det første i den republikanske nominasjonskampen – går ikke av stabelen før tidlig til neste år. Men allerede den 13. august er det mye som står på spill i Iowa for de republikanske presidentkandidatene. De som har ambisjoner om å vinne Iowa til neste år, for dermed å henge med videre i nominasjonsvalgene som følger Iowa (i New Hampshire, Sør-Carolina, Nevada, og Florida), må bevise at de har evne til å mobilisere støtte blant potensielle velgere i The Hawkeye State allerede i sommer.

  Mitt Romney vant straw pollen i 2007 foran Mike Huckabee (totalt deltok omtrent 14000 i avstemningen), men han tapte som kjent når det virkelig gjaldt for Huckabee. Klok av skade – Romney brukte nemlig masse penger i Ames – har Romney annonsert at han ikke stiller i årets straw poll, og det samme har tidligere Utah guvernør og Kinaambassadør Jon Huntsman gjort. Foruten de to kniver de andre kandidatene om å vinne i Ames.

  Bachmann og Pawlenty. Michele Bachmann, Tim Pawlenty, Ron Paul, Herman Cain, Rick Santorum og Thad McCotter har alle kjøpt seg plass på området i nærheten av åstedet for den Fox News-sendte TV-debatten (11. august) og selve avstemningen (13. august). Newt Gingrich har pengeproblemer og har ikke betalt for plass, men han kommer sikkert til å vise seg.

  De republikanske velgerne i Iowa beskrives ofte som sosialkonservative, men kristenkonservative er kanskje en mer passende beskrivelse på norsk. Med det som bakteppe er det Michele Bachmann og Tim Pawlenty som trekkes fram som favorittene (her ser du et rykende ferskt eksempel på hvordan Pawlenty sikter seg inn på disse velgerne). Santorum og til dels Cain (som ga ut et gospelalbum midt på 1990-tallet!) kan også passe denne velgermassen godt. Det er imidlertid de to politikerne fra Minnesota som er hovedmotstanderne (Ron Paul har god statistikk i straw polls, men det spørs om han kan gjenskape topplasseringene fra blant annet CPAC i Ames).

  Pawlenty har satset hardt på å vinne i Ames – ja man kan nesten si alt – og det må være frustrerende å se hvor lett Bachmann har stjålet oppmerksomheten, overskriftene og støtte i meningsmålingene etter at hun annonserte sitt kandidatur. Pawlentykampanjens forsvar, eller spin som det kalles over dammen, er å peke på meningsmålingene på samme tidspunkt i 2007. Den gang var fortsatt Huckabee ukjent, og McCain hadde en meget dårlig periode. Pawlentyleiren får for forsøket, men det er liten tvil om at Pawlenty har mye å bevise i Ames.

  Pawlenty har selv begynt å senke forventningene med å si at en andreplass vil være et godt resultat, for Huckabee klarte seg jo godt med den plasseringen (…). New York Times’ Jeff Zeleny har allerede luftet tanken om at den første som annonserte sitt kandidur (Pawlenty) kan bli den første til å kaste inn håndkleet, noe Zeleny mener Pawlenty like gjerne kan gjøre dersom han snubler i Ames.

  Tror på Bachmann. Bettingmarkedet på Intrade har stor tro på at Bachmann vinner, og «sannsynligheten» for at hun vinner lå på 70,6 % torsdag kveld. Seier til Pawlenty gis en «sannsynlighet» på 7 % (og Paul 11 %). Meningsmålingene i Iowa viser for øvrig at Bachmann har vind i ryggen (blant annet denne og denne), og «Bachmania» brukes nå som et begrep i den politiske pressen for å beskrive medgangen Bachmannkampanjen opplever om dagen.

  Momentum til høsten. Vinneren av straw pollen i Ames vil seile opp som en av hovedutfordrerne til Mitt Romney, som uansett utfall i Ames fortsatt vil være feltets ”front-runner” – det vil si favoritten til å vinne nominasjonen. En seier i Ames vil i tillegg sørge for en solid dose ”momentum” ved inngangen til høsten. Denne medvinden vil avtegne seg med positiv dekning i mediene og gode argumenter i pengeinnsamlingen overfor potensielle støttespillere, både rikfolk og hvermansen. Kort og godt: Straw pollen i Ames blir den første akten i nominasjonssirkuset, og en forsmak på neste års nominasjonskamp.

  Det er 30 dager til det braker løs i Ames, og amerikanskpolitikk.no tar turen. Det blir reportasjer, intervjuer og mye mer, og begivenhetene følger du her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også