Mer

  Gjeld og andre vanskelige temaer

  Demokratene og republikanerne danser på taket. Gjeldstaket. Mens andre har ferie har Pappa Obama bedt barna i Kongressen bli igjen etter skoletid i hete, fuktige Washington, D.C. for å forhandle ferdig. Men om hva, egentlig? Dette styret rundt gjeldstaket er jo egentlig bare storm i et vannglass, siden Kongressen alltid øker grensa på USAs gjeldstak når det trengs.

  Det er, med andre ord, en formalitet.

  Så hva er det Obama og republikanerne driver og forhandler om? De forhandler om USAs politiske økonomi – om USAs framtid som velferdsstat. De forhandler dermed om USAs vaklende økonomi skal bedres ved hjelp av skattelettelser og velferdskutt eller skatteøkninger og velferdskutt.

  Dette er altså en ideologisk kamp om USAs framtid, og ingen ønsker å gi etter. Som Daily Shows harselering viser så dominerer det ideologiske over det pragmatiske for øyeblikket. Det er dermed slettes ikke sikkert at de som viser seg fra sin mest pragmatiske side midt i en kamp om store ideer blir vinnerne. Det kan godt være at nok republikanere holder fast ved sine skattelettelsesløfter og ikke ønsker å være med på et stort kompromiss. Dermed må man bli enig om et liten kompromiss i denne omgang, og kjøre omkamp i neste runde, uvisst under hvilken president og med hvilken Kongress.

  Obama avviser at et lite kompromiss (om gjeldstaket) er aktuelt uten et stort ett (om statsbudsjettet), men det gjenstår å se om barna ønsker å høre på far.

  Hilde Eliassen Restad er senior­forsker ved Norsk uten­riks­po­li­tisk institutt.

  Hilde Restad
  Hilde Restad
  Førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes høyskole. Restad skriver også bloggen Dagens DC.

  Les også