Mer

  Den amerikanske uavhengighetsdagen

  Den amerikanske uavhengighetserklæringen – the Declaration of Independence – ble underskrevet den 4. juli for 235 år siden. Erklæringens andre setning har siden blitt en av de mest kjente frasene i det engelske språket, og den blir stadig vekk sitert av amerikanske politikere, og særlig i valgkampøyemed:

  «We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.»

  Da den ble underskrevet hadde krigen mellom de 13 amerikanske koloniene og Storbritannia pågått i et drøyt år, og skulle enda pågå i sju år til. Thomas Jefferson (Virginia) skrev store deler av erklæringen, og var sammen med John Adams (Massachusetts) og Benjamin Franklin (Pennsylvania) medlemmer av «the Committee of Five» som ble utnevnt av Kongressen til å føre dokumentet i pennen (sammen med de mindre kjente Robert Livingston [New York] og Roger Sherman [Connecticut]).

  Fun fact: John Adams og Thomas Jefferson, USAs 2. og 3. president, døde begge på 50 årsmarkeringen for uavhengighetserklæringen – den 4. juli 1826.

  Gratulerer med dagen, USA!

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også