Det u$ynlige primærvalget

I den republikanske nominasjonskampen har det lenge pågått en usynlig kamp om penger og støtte fra innflytelsesrike personer, og nå er et knippe av resultatene fra de siste tre månedenes pengeinnsamling publisert. Hva sier tallene om stillingen kandidatene imellom, og om den videre valgkampen?

Før jeg tar for meg tallene for republikanerne er det verdt å nevne et par ting: I de siste tre månedene har President Barack Obamas gjenvalgskampanje mottatt bidrag fra mer enn 490 000 personer, og kampanjen ser ut til å nå målet om å samle inn 60 millioner dollar i årets andre kvartal. Obama for America har ved jevne mellomrom sendt meg e-poster med forespørsler om å bidra, og det samme gjelder kandidatene på republikansk side.

En sentral side ved det ”usynlige” primærvalget har dermed vist seg i innboksen min ved jevne mellomrom. Jeg står nemlig på e-postlistene til samtlige kandidater og har fått uttalige forespørsler om å bidra med ”100, 50, 25, 10 eller til og med 5 dollar” for å støtte kandidat X i kampen videre. I de siste ukene har jeg mottatt flere e-poster enn vanlig på grunn av at tidsfristen for rapporteringen av innsamlede midler i årets andre kvartal gikk ved midnatt på torsdag (klokka seks fredag morgen norsk tid).

Obama-Biden 2012 vil utvilsomt sitte med mest penger på bok så langt. De ferske tallene fra republikansk side gir oss denne (premature og ufullstendige) rangeringen:

 1. Mitt Romney 18, 28 millioner
 2. Ron Paul 4,51 millioner
 3. Tim Pawlenty 4,47 millioner
 4. Michele Bachmann 3,6 millioner (halvparten fra kongressvalgkontoen)
 5. Jon Huntsman 4,1 millioner (mye av det er egne penger)
 6. Herman Cain 2,55 millioner
 7. Gingrich 2,09 millioner
 8. Rick Santorum 582 098
 9. Fred Karger 266 511
 10. Gary Johnson 180 237
 11. Roemer 95 635
 12. McCotter 33 055

Her er det mange kandidater som mangler, men det forventes ikke at tallene skal endre narrativet som har drevet dekningen av valgkampen de siste par ukene: Romney er front-runner, Bachmann er på vei opp, Gingrich er ferdig og Pawlenty sliter. De endelige tallene må ikke rapporteres før den 15. juli, men det forventes at tallene lekkes fra kampanjene allerede fredag (rangeringen oppdateres fortløpende). Ettersom Huntsman kunngjorde sitt kandidatur såpass sent må han ikke rapportere noe som helst.

For kandidatene som ikke har store summer å vise til – deriblant Pawlenty – står vi overfor en klassisk ”Catch 22”: Kandidaten må samle inn penger for å klare å påvirke meningsmålingene, men den lave oppslutningen på meningsmålingene setter kjepper i hjulene for pengeinnsamlingen. Hvordan kommer man seg ut av den smørja? Huntsman løser det med å spytte inn egenkapital.

På samme tidspunkt i 2007 hadde de ti mest prominente republikanske kandidatene samlet inn til sammen 51 millioner dollar. Den gang hadde valgkampen allerede pågått en stund, og feltet var vidåpent uten en sittende president som søkte gjenvalg.

Mens vi venter på de endelige tallene kan det være greit med en liten oppdatering av stillingen på Intrade («sannsynlighet» for å vinne nominasjonen):

 1. Mitt Romney 34,9 %
 2. Rick Perry 16,9 %
 3. Michele Bachmann 16 %
 4. Tim Pawlenty 8,9 %
 5. Jon Huntsman 7 %

I følge Gallups siste oversikt vinner den generiske republikanske kandidaten som utfordrer Obama med 44 % mot 39 %. Denne generiske kandidaten finnes imidlertid ikke, så sjansene for gjenvalg ligger fortsatt betydelig høyere.

Hvem tror du er best posisjonert til å slå Obama høsten 2012, og hvorfor?

Oppdatert: Obama samlet inn 48,66 millioner dollar.