Mer

  Michele fra Minnesota – Tea Party kandidaten som ikke heter Palin

  De fleste har vel fått med seg at Michele Bachmann, representant for Minnesotas 6. distrikt i Representantenes Hus i Kongressen, har annonsert at hun stiller som kandidat i den republikanske nominasjonskampen. Med dette tar Bachmann plassen tiltenkt Sarah Palin i det republikanske feltet – nemlig som den karismatiske Tea Party-kandidaten som skal skake opp feltet og fortsette folkeopprøret fra Kongressvalget i høst.

  Palin har jo som kjent ikke annonsert noe som helst. Selv om hun ofte oppfører seg som om hun kommer til å stille (særlig når man ser på hvilke delstater hun ofte besøker) så virker det mer sannsynlig at hun forblir i sin eks-politiker tilværelse på Fox News og fortsetter som innkaster i Tea Party bevegelsen heller enn at hun stiller til valg for noe som helst.

  Da Bachmann annonserte sitt kandidatur i Iowa i går var retorikken helt tydelig en fortsettelse av Tea Party retorikken fra i fjor:

  “I want my candidacy for the presidency to stand for the moment when ‘we the people’ reclaimed our independence from a government that has gotten too big, spends too much and has taken away too much of our liberty.»

  Hun elsker å sitere grunnlovsfedrene (Dagens DC har tidligere skrevet om Tea Partys forkjærlighet for grunnlovsfedrene) og snakker mye om at hun skal lede kampen for å ta landet tilbake fra statsuhyret Obama.

  Bachmann grunnla da også Tea Party-gruppen («caucus») i Representantenes Hus. Interessant nok ble hun skjøvet til side av den republikanske ledergruppa i Representantenes Hus når de overtok flertallet i januar i år etter valget i november. Hun hadde lansert seg selv som kandidat til en av partigruppens lederposisjoner, men ble effektivt tilsidesatt av Eric Cantor, John Boehner & co. da de valgte en annen representant med Tea Party-tilknytning for ikke å bli sett på som fiendtlig mot partiets nyeste gruppering samtidig som de slapp å velge Bachmann. Hun er rett og slett ikke kjent for å være veldig respektert av sine kollegaer i Kongressen.

  Men tilbake til dette kandidaturet. Iowa var en selvsagt delstat for Bachmann å annonsere i: hun er født der (med «Norwegian Lutheran Democrats» som foreldre), men Iowa er også viktig fordi dette er den første delstaten som skal velge republikansk presidentkandidat til neste år.

  Iowa avholder partimøte («caucus») så tidlig som 6. februar 2012, og er dermed den første delstaten som får sagt sitt i det lange maratonet av nominasjonsvalg. Neste delstat er New Hampshire, som har valg («primary»), deretter Nevada og South Carolina. Så derfor ser vi nå at de republikanske håpefulle stadig vekk reiser innom disse delstatene for tilfeldigvis å holde en tale, samle inn penger eller ta forbipasserende på gata i hånda (pass på babyene deres, tilfeldige forbipasserende!).

  Og Bachmanns fødessted ser ut til å hjelpe henne i Iowa så langt. Des Moines Register, en av Iowas viktigste aviser, publiserte i helga en meningsmåling som viste at hun faktisk deler førsteplass med Mitt Romney (tidligere guvernør i Massachusetts), som jo er presumtiv førstekandidat i racet så langt. Han har 23 % og hun har 22 %. Dette er selvsagt imponerende, men må sees som det det er: hun har hjemmebanefordel i Iowa både fordi hun er født der og fordi Iowa er meget konservativt og gjerne stemmer på den kandidaten som er mest kristenkonservativ (de var store fan av Baptist-pastor og tidligere guvernør i Arkansas Mike Huckabee i 2007). I New Hampshire leder Romney med 42 % mens Bachmann deler 2. plass med tidligere Kina-ambassadør John Huntsmann Ron Paul på 10%.

  For øvrig er det alltid greit med litt historisk perspektiv: i juni 2007, altså på samme tid i den demokratiske nominasjonskampen som republikanerne befinner seg i nå (1.5 år til presidentvalget) var det John Edwards som ledet med 29 %, mens Obama fikk 23 %.

  Så mye kan – og vil – skje før vi vet hvem som kommer til å befinne seg i den endelige kandidatgruppa. Mange faller fra, på grunn av lite penger eller fordi de sier noe dumt. I så måte er det mange journalister som nå følger Bachmann med argusøyne. Hun har hittil klart å si ganske så mye rart (enda en ting hun har til felles med Palin), og er blandt annet kjent for å oppfordre journalister til å undersøke om Kongress-representantene er pro- eller anti-amerikanske i sine holdninger. Joseph McCarthy og hans House Committee on Un-American Activities fra 1950-tallet smilte antakeligvis i graven da det utsagnet kom.

  Skandaler kommer helt sikkert – fra alle kandidatene. Det er altså bare å glede seg.

  Hilde Eliassen Restad er senior­forsker ved Norsk uten­riks­po­li­tisk insti­tutt.

  Hilde Restad
  Hilde Restad
  Førsteamanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes høyskole. Restad skriver også bloggen Dagens DC.

  Les også