Mer

  Romney og Bachmann på topp i årets første meningsmåling fra Iowas største avis

  Fans av The West Wing husker kanskje en episode («King Corn», sesong 6) der det er knyttet stor forventning til en ny meningsmåling fra The Des Moines Register – Iowas største avis. Den samme avisa har nå sluppet tallene fra sin første meningsmåling blant potensielle velgere i Iowas caucusvalg den 6. februar med fokus på de republikanske presidentkandidatene. Det er fortsatt lenge til selve valget i The Hawkeye State, men ikke veldig lenge til den tradisjonsrike straw pollen i Ames den 13. august. Her har du resultatene:

  Oppslutning:

  1. Mitt Romney 23 %
  2. Michele Bachmann 22 %
  3. Herman Cain 10 %
  4. Newt Gingrich 7 %
  5. Ron Paul 7 %
  6. Tim Pawlenty 6 %
  7. Rick Santorum 4 %
  8. Jon Huntsman 2 %

  Negativt inntrykk (unfavorable):

  1. Newt Gingrich 47 %
  2. Mitt Romney 38 %
  3. Ron Paul 32 %
  4. Jon Huntsman 19 %
  5. Herman Cain 17 %
  6. Rick Santorum 17 %
  7. Tim Pawlenty 13 %
  8. Michele Bachmann 12 %

  Før jeg sier litt om tallene er det viktig å påpeke følgende: meningsmålingen ble gjennomført over telefon i perioden mellom 19. og 22. juni med kun 400 respondenter. Feilmarginen er på +- 4,9%.

  Kun 14 % svarte at de faktisk har bestemt seg for hvem de skal stemme på, og 14 % svarte at de ikke har noe første valg blant kandidatene. 69 % svarte at de kan la seg overbevise om å stemme på en annen kandidat enn førstevalget deres. Hvem er respondentenes andrevalg? Bachmann 18 %, deretter Romney 10 %.

  Slik jeg ser det er det iallefall tre overraskelser i tallene: Romneys sterke stilling, Bachmanns brakåpning, og Pawlentys lave oppslutning. Romneys tall kan til en viss grad knyttes til name recognition (og han har høye unfavorables), mens Pawlenty må i tenkeboksen for å finne ut hvordan Bachmann skal takles. Meningsmålingen ble imidlertid gjennomført før Pawlentys første TV-reklame, radioreklamer og direct mail hadde mulighet til å påvirke oppslutningen. Dette kan selvsagt avskrives som spin fra Pawlenty-teamet, for Pawlenty har besøkt staten hyppigere enn de fleste andre det siste halvåret.

  Bachmann har derimot grunn til å smile og kan vise til sterk støtte i Iowa i det hun offisielt annonserer sitt kandidatur i fødebyen Waterloo, Iowa på mandag. Jennifer Duffy fra Cook Political Report mener det er Bachmanns sterke plassering som er viktig her, og at Romneys posisjon kommer til å falle. Det sier jeg meg enig i.

  OPPDATERING: Jonathan Bernstein minner oss på følgende: I mai 2007 ledet Romney med 30 %, etterfulgt av McCain med 18 % og Giuliani med 17 %. Mike Huckabee, som senere vant i Iowa, fikk kun 4 % (bak Tommy Thompson og Sam Brownback…).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også