Mer

  President Obamas gjenvalgskampanje: Change, Hope og alt det der fire år senere

  Den 6. november 2012 er det presidentvalg i USA. Blir det fire nye år for Obama-Biden?

  President Barack Obama, som innen den tid har fylt 51 år, søker gjenvalg med togentusiasten* og forsnakkelsesgeneratoren Joe Biden som visepresident (innen den tid 69 år gammel). Obama annonserte sin gjenvalgskampanje den 4. april, og har siden den tid bedrevet pengeinnsamling fra kyst til kyst.

  Hva kjennetegner gjenvalgskampanjen så langt, og hvordan står det til med sjansene for gjenvalg?

  Undertegnede har blitt invitert på middag med både Obama (”Dinner with Barack”) og Biden (sammen med alle de andre på Obama for Americas e-post lister, men det var visst ikke bare å møte opp), og mottar stadig vekk e-poster fra Obamas valgkampmaskineri. Før middagsinvitasjonene kjørte de en «hvis du bidrar, har vi folk som vil matche ditt bidrag»-kampanje i et par uker. E-postene (som gjerne er signert med ”Barack”, ”Joe” eller ”Michele”, avhengig av hvem som ”skriver”) kjennetegnes av en personlig tone, og inneholder selvsagt forespørsler om å bidra med så mange dollar som man kan avse. Kampanjen har i tillegg begynt å selge t-skjorter, buttons og alt annet man tenke seg med Obamas 2012-logo på.

  Mottoet er så langt «Winning the Future,» men det planlegges nok et mer fengende og mobiliserende motto til høsten 2012. Hvordan spille videre på «Change» og «Hope», uten at det virker virkelighetsfjernt?

  Penger og budskap. Blir Obama den første kandidaten som bryter 1-milliard-dollars-barrieren? Mye tyder på det. Det som uansett er sikkert er at presidenten har et (stort) pengeinnsamlings fortrinn sammenlignet med sine republikanske utfordrere. Han har et større mikrofonstativ enn sine motstanderne, og han kan benytte seg av alle fordelene som følger med presidentembetet. Fram til republikanerne blir enige om en utfordrer kan presidenten fortsette å samle inn penger, og bygge valgkampmaskineriet sitt mens Romney & Co hakker løs på hverandre.

  Så et par selvfølgeligheter: I valgkampen vil Obama fokusere på hva han har fått til i sin første periode, og hva han har satt i gang. Han må knytte håpet og entusiasmen fra 2008 til veien framover. Han må gjøre det klart hvorfor han fortjener gjenvalg, og han må peke på hva som er bedre i 2012 enn det var i 2008.

  Nettopp det aspektet, knyttet til spørsmålet ”har du det bedre i dag enn for fire år siden?”, kommer til å spille en viktig rolle i republikanernes kampanje mot Obama. De kan med enkelhet peke på brutte valgløfter og høy arbeidsledighet mens de presenterer sine løsninger.

  Hva svarer Obama? Han vil blant annet forsyne seg fra denne smørbrødlista (presentert med Obama-spin): ”Vi reddet landet fra en depresjon, jeg tok Osama bin Laden, amerikanske tropper er ’ute’ av Irak, og på vei ut av Afghanistan. Helsereformen min er en forbedring av Mitt Romneys … (bare vent, du kommer til å like den!), og nå kan endelig homofile tjenestegjøre med hevet hode i militæret. Ikke nok med det, vi har satset på utdanning, og ’Race to the Top’-satsningen er et viktig steg mot å vinne framtiden.” Samtidig som han nevner et eller flere av punktene overfor vil Obama svare på ”har du det bedre…” spørsmålet med å rette søkelyset mot hva som kastes på sjøen dersom republikanerne tar over roret. Vil du virkelig gi kontrollen tilbake til de som fikk oss inn i alle disse problemene i utgangspunktet?

  Winning the Future. Tilbake til mottoet som var tittelen på en bok av Newt Gingrich (!) før Obama tok det i bruk i sin State of the Union-tale tidligere i vinter. I de siste månedene har Obama reist rundt på fabrikker og små innovative, ”grønne” selskaper som har skapt jobber, og som utkonkurrerer lignende bedrifter i utlandet. Mange av disse fabrikkene og selskapene ligger tilfeldigvis i nøkkelstater som Obama bør vinne i 2012. En skal ikke undervurdere betydningen av å få presidenten på besøk, uansett hva man stemte for snart tre år siden.

  Vinnersjansene. Den konvensjonelle visdommen (særlig i norske medier) er at Obama er nærmest uslåelig i 2012, men så enkelt er det selvsagt ikke (mer om det i forrige ukes spalte). Det sterke valgresultatet fra 2008 er historie og vil ikke kopieres til neste år.

  Det kommer til å bli jevnt, nesten uansett hvem republikanerne ender opp med.

  Økonomien er i førersetet, og sjansene for Obamas gjenvalg henger tett sammen med et knippe økonomiske faktorer, deriblant arbeidsledighet og average Joe’s kjøpekraft (disposable income).

  Sittende presidenters sjanse for gjenvalg minsker dersom det dukker opp en utfordrer i primærvalgene. Obama har litt problemer med venstresiden om dagen (blant annet på grunn av innvolveringen i Libya, gjerdesittingen når det gjelder homofilt ekteskap, og videreføringen av Bushs skattekutt), men sånn det ser ut nå er det tvilsomt med en demokratisk utfordrer som vil være i nærheten av å utgjøre en trussel. Det er imidlertid ikke helt usannsynlig at kongressmannen Dennis Kucinich (D-OH, 10. distrikt) kan ha et kandidatur i magen, og et slikt forstyrrende element kan gi Obama et par ekstra grå hår.

  Bushstrategen Karl Rove har allerede skrevet en spalte om hvorfor Obama kan komme til å tape i 2012 (Anders Romarheim har mer borte på Fokus USA), og deler av Roves argument henger sammen med murringen på venstresiden og den manglende entusiasmen blant de frivillige aktivistene som var så avgjørende for Obama i 2008. Rove peker videre på synkende støtte blant en rekke viktige velgergrupper, men påpeker samtidig at Obama har tid på seg til å snu skuta. De som interesserer seg for valgkampen bør absolutt ta en titt på Roves artikkel.

  Hva sier meningsmålingene? Landet er splittet på midten hvis vi ser på hans gjennomsnittlige ”approval rating” (47,7 approve mot 47 disapprove hos Real Clear Politics, 15.-23. juni), men hvis spørsmålet går på om landet er på rett kurs eller ei avtegner det seg et annet bilde (tallene er innhentet i perioden mellom 2. og 20. juni): Kun 29,5 % mener at landet er på riktig kurs (”right track”), mens 63,7 % mener landet er på gal kurs (”wrong track”).

  Med det sagt, Obama er fortsatt relativt godt likt, selv om mye av politikken hans er upopulær (helsereformen for eksempel…). Bettingmarkedet på Intrade setter sannsynligheten for gjenvalg til 58,4 %.

  Hva tror du?

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også