Mer

  Jon Huntsman stiller som presidentkandidat

  Med frihetsgudinnen i bakgrunnen annonserte Jon Huntsman tidligere i dag at han stiller som republikansk presidentkandidat i 2012.

  Talen – som du kan se her – varte i omtrent 15 minutter, og vitner om hva som kommer til å kjennetegne Huntsmankampanjen. Huntsman har sett landet fra utsiden, han vet hva som fungerer, og han vet hva som må endres for at den kommende generasjonen også denne gangen skal få det bedre enn sine forgjengere. Huntsman vil heller ikke hakke løs på sin tidligere sjef President Obama i nominasjonskampen – som han respekterer – iallefall ikke på samme måte som mange av de andre kandidatene (den andre TV-debatten ga oss en liten forsmak).

  Jon Meade Huntsman, Jr. er 51 år gammel, har vært gift med kona Mary Kaye siden 1983, har sju barn (et barn adoptert fra Kina og et annet fra India), og ja, han er mormoner. Han har tjenestegjort under fire presidenter (Reagan, 2xBush og Obama), vært guvernør i Utah (2005-2009) og vært ambassadør i Singapore (1992-93) og Kina (2009-11). Faren er en av verdens rikeste menn – mye takket være oppfinnelsen av esken BigMacen serveres i på Macdonald’s (det tror jeg kvalifiserer som en fun fact) – og Huntsman har godt med penger dersom bidragene skulle tørke inn i løpet av valgkampen.

  Huntsman er så langt godt likt av det republikanske etablissemetnet, og mediene ser også ut til å like det de ser. Insiderne på tradingmarkedet Intrade har for øyeblikket plassert Huntsman på 3. plass i nominasjonskampen – med 11 % sannsynlighet for at han vinner nominasjonen – bak Romney (33,9 %) og Perry (16,5 %). Tim Pawlenty ligger på 4. plass med 8,9 %. Omtrent 30 % av republikanere har hørt om Huntsman (i følge Gallups siste oversikt – nye tall i morgen!), og han har kun 1,3 % oppslutning i Real Clear Politics sitt siste meningsmålingsgjennomsnitt. Det er imidlertid fortsatt tidlig.

  Lurer du på hvordan dynamikken mellom de to mormonerne (Romney og Huntsman) i den republikanske nominasjonskampen kommer til å fortone seg i 2012? Vi fikk et lite forvarsel i en video som ble sluppet tidligere i dag. I videoen angriper ikke bare Huntsman Romneys helsereform, men også flip flop-stemplet Romney har med seg fra 2008-valgkampen:

  «Health Care. Did it right. No mandates; free-market based. Not government run.

  Ah, if others had only chosen that path.

  What does it take to do things right, to never flip, never flop.»

  Her ser du det ferskeste videoklippet fra Huntsmakampanjen som sitatet er hentet fra (her ser du de tre klippene som ble sluppet før dagens annonsering):

  [vimeo clip_id=»25410215″]

  Huntsmans budskap er altså at han er trygt forankret i konservative prinsipper, at han har stått for de prinsippene som guvernør, at han har representert USAs interesser i Asia, at han ikke er som alle de andre kandidatene – at han er «annerledes» – og at det er kandidatenes visjon for Amerika som til syvende og sist betyr noe.

  Og hva med Iowa? Huntsman har tidligere sagt at han ikke kommer til å konkurrere i den tradisjonsrike Ames straw pollen i august, men han har ikke gitt opp delstaten helt. I videoklippet hører vi blant annet: «Married forever. … Forever pro-life» og «Not in it for the balloons, just in it to use his God given gifts and experience, his temperament, to help remind America how fortunate we truly are.» Det er imidlertid lingen tvil om at Huntsman kommer til å satse hardest i New Hampshire (det første primærvalget og den andre staten i nominasjonskampen).

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også