Mer

  Michele Bachmanns presidentkandidatur

  Midt under mandagens TV-sendte debatt fra Manchester, New Hampshire, annonserte kongresskvinnen Michele Bachmann (Minnesota, 6. distrikt) at hun stiller som republikansk presidentkandidat i 2012.

  Den tidligere skatteadvokaten fra Minnesota er en meget effektiv pengeinnsamler, hun snakker Tea Party-bevegelsens språk uten at det virker påtvunget, og hun har sosialkonservative velgere i lomma bare ved å snakke om sin egen familie: Hun har vært gift i 33 år, hun har fem barn, og 23 fosterbarn (et poeng Bachmann nevnte flere ganger i løpet av mandagens debatt). Og ja, hun er pro-life og tilhenger av et grunnlovstillegg som definerer ekteskap som 1 mann + 1 kvinne (i følge svarene i mandagens debatt gjelder dette også Herman Cain, Rick Santorum, Tim Pawlenty, Mitt Romney og Newt Gingrich).

  Bachmann har det som skal til for å gjøre det skarpt i Iowa, og hun har allerede sagt at hun kommer til å konkurrere i straw pollen i Ames, Iowa i midten av august – i motsetning til Mitt Romney og Jon Huntsman. Med den rutinerte Ed Rollins som valgkampmanager (som allerede har distansert Bachmann fra Palin og ertet på seg Palinleiren), som tok Reagan til seier i 1984 og Mike Huckabee til seier i Iowa i 2008, kan dette bli spennende. Seier i Iowa er imidlertid kun det første steget, men det er liten tvil om at Bachmann er en sterkere pengeinnsamler enn det Huckabee var. Med Rollins på laget kan det kanskje også synses om at Huckabee kan komme til å støtte Bachmann før det braker løs i Iowa?

  Hva med meningsmålinger og mål på grad av gjenkjennelse og entusiasme blant republikanere, og hva sier markedet av insidere på Intrade om hennes muligheter i nominasjonskampen (jf. parametrene i ukas spalte 10. juni)?

  • Real Clear Poli­ticssitt menings­må­lings­gjen­nom­snitt (23. mai — 11. juni)
   • 5,1 % i gjennomsnitt på meningsmålingene, et tall som plasserer Bachmann på 8. plass, bak Romney (21,6), Palin (16,4), Giuliani (11), Cain (8,1), Paul (7,1), Gingrich (7) og Pawlenty (5,4), men foran Perry (4), Santorum (3,2) og Huntsman (1,7).
  • Gallup sin over­sikt over pro­sent­an­delen repub­li­ka­nere som vet hvem kan­di­da­tene er, og disse repub­li­ka­nernes entu­si­asme for de ulike kan­di­da­tene (30. mai — 14. juni)
   • 62 % av republikanere vet hvem Bachmann er, et tall som plasserer hun på 5. plass av de ti kandidatene i Gallupsmåling – bak Palin (95), Romney (84), Gingrich (84) og Paul (77), men foran Pawlenty (54), Santorum (48), Cain (41), Huntsman (32) og Johnson (18).
   • 18 i positive intensity score/entu­si­asme blant de som vet hvem hun er, et tall som plasserer hun på 3. plass av de ti kandidatene i Gallupsmåling – bak Cain (28!) og Romney (19), men foran Palin (15), Pawlenty (11), Santorum (9), Paul (8), Huntsman (5), Gingrich (4) og Johnson (-2).
  • Sann­syn­lig­heten for å kapre nomi­na­sjonen i følge bet­ting­mar­kedet på Intrade(15. juni)
   • 6,4 % er sannsynligheten for at Bachmann vinner nominasjonen i følge markedet på Intrade. Det plasserer Bachmann på 5. plass, bak Romney (32,9), Pawlenty (16), Huntsman (14,3) og Perry (12,6). Hun har steget i kurs den siste uken.

  For de av oss som har fulgt amerikansk politikk en stund er det smått surrealistisk at norskættede Michele Bachmann (55) nå omtales som en kandidat som kan fylle anti-Romney rollen i feltet. På tross av mange merkelige uttalelser opp i gjennom tidene bør det imidlertid nevnes at Bachmann sakte men sikkert har tatt steg i retning av en mer seriøs framtoning i løpet av det siste året.

  Jan Arild Snoen, som skriver om amerikansk politikk for Minerva og Monticello Society, skrev i slutten av februar følgende om Bachmann: «dersom hun vinner, skal jeg alvorlig vurdere å slutte å kommentere amerikansk politikk

  Bachmann vinner ikke, og slik jeg leser tebladene akkurat nå, vil hun kunne bane veien for anti-Romney kandidaten. Pawlenty kan fortsatt innta den rollen.

  Her er den obligatoriske videoen Bachmann slapp kort tid etter debatten (ikke akkurat like flashy som den Tim Pawlenty kom med da han annonserte sitt kandidatur):

  httpv://www.youtube.com/watch?v=ixs27-xUSRA&feature=player_embedded

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også