Mer

  Rick Santorum stiller som presidentkandidat

  Rick Santorum omkranset av familien i solfylte Somerset, Pennsylvania. Foto: AP.

  Omkranset av kona Karen og sine sju barn, annonserte i går Rick Santorum (53), tidligere senator fra Pennsylvania (1995-2007), at han stiller som republikansk presidentkandidat i 2012:

  «I’m ready to do what has to be done for the next generation, with the courage to fight for freedom, with the courage to fight for America. That’s why I’m announcing today, that I’m running for President of the United States!»

  San­torum satser på støtte fra kris­ten­kon­ser­va­tive vel­gere ved å fokusere på sin motstand mot abort, og sin støtte for at ekteskap kun skal kunne inngås av én mann og én kvinne. I tillegg til sosialkonservatismen har Santorum et ben i Tea Party-bevegelsen, og han nøler ikke med å gå til angrep på Obama. Han sa for eksempel følgende i gårsdagens tale:

  «He’s devalued our culture. … He’s devaluing our dollars, and he devalues our other currency, our moral currency.»

  Santorum vinner ikke nominasjonen. Selv om meningsmålinger på dette tidspunktet betyr lite, kan det nevnes at han på Real Clear Politics sitt meningsmålingsgjennomsnitt har 2 % oppslutning, mens markedet på Intrade setter sannsynligheten for at han kaprer nominasjonen på kun o,7 %. Santorum er en klassisk Iowa-kandidat, men i Iowa blir det mange om beinet.

  Med sloganet «The Courage to Fight for America» snakker Santorum om frihet, den amerikanske grunnloven (og grunnlovsfedrene), Gud, økonomisk konservatisme, og Tea Party-bevegelsen. I videoen nedenfor snakker han også om bestefaren som innvandret fra Italia, om oppveksten, om Amerika, og om veien framover.

  To sitater vises i løpet av videoen: «Rick Santorum was a tea party kind of guy before there was a tea party» (The Washington Post) og «I adore Rick Santorum’s conviction» (Mike Huckabee). Nok engang: Santorum frir til både sosialkonservative og til Tea Party-folket, men det spørs om ikke de har mer attraktive alternativer å velge mellom.

  httpv://www.youtube.com/watch?v=lMqq36GVCIk

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også