Mer

  Humpete start for Newt Gingrich

  Newt Gingrich på «Meet the Press» 15. mai, lykkelig uvitende om salaten han nettopp hadde tråkket i. Foto: William B. Plowman / NBC NewsWire / Reuters.

  Den 11. mai annonserte Newt Gingrich sitt presidentkandidatur. Samme dag ble jeg intervjuet av Banden på NRK P3

  Banden på NRK P3

  … og jeg sa blant annet at en av hovedutfordringene hans blir «å holde seg til talking points.» Med det mente jeg at han må føre en strukturert valgkamp, med et (relativt) konsistent budskap, uten å tråkke (for mange) potensielle velgere på tærne.

  Som førstemann ut i «Meet the Press» sin «Meet the candidates»-serie forrige søndag så det lenge ut til at Gingrich skulle klare balansegangen. Men så sa han følgende, på et spørsmål om Rep. Paul Ryans (R-WI) budsjettforslag og hans plan for å endre Medicare-systemet (min utheving):

  I don’t think right-wing social engineering is any more desirable than left-wing social engineering. I don’t think imposing radical change from the right or the left is a very good way for a free society to operate. I think we need a national conversation to get to a better Medicare system with more choices for seniors. But there are specific things you can do.

  To ord: Lite gjennomtenkt. Hvorfor? Fordi Gingrich konkurrerer om å bli det republikanske partiets presidentkandidat, fordi Ryan er populær, og fordi planen hans blir sett på som alternativet til Obamas budsjett. Sagt på en annen måte (fra et republikansk perspektiv): Ryan good, Obama bad, og da er det lite klokt å beskrive Ryans plan slik Gingrich gjorde.

  Reaksjonen fra høyresiden var rask og knusende (Charles Krauthammer uttalte for eksempel: «He’s done»). Ryan reagerte selv på følgende måte (i et intervju med Laura Ingraham): «With allies like that, who needs the left?”

  De negative reaksjonene i konservative medier var starten på en dårlig uke for Gingrich.

  På mandag ble han konfrontert av en indignert mann i Dubuque, Iowa («the rebuke in Dubuque«), og på tirsdag mandag unnskyldte han seg. Deretter ble han «glitter-bombed» () i Minnesota. Stephen Colbert og John Stewart storkoste seg selvsagt, og Chris Cillizza (Washington Post / The Fix) konkluderte med at Gingrich hadde hatt den «verste uka i Washington

  I dag var Gingrich gjest på «Face the Nation» (CBS), og han gjorde sitt ytterste for å klargjøre hva han egentlig mente:

  “I probably used unfortunate language…but my point was really a larger one: that neither party could impose on the American people something that they are deeply opposed to. … He and I are on the same side in that conversation. … Obama’s on the opposite side of that conversation.”

  Verten Bob Schieffer ga seg ikke med fokuset på uttalelsene om Ryan, og etter snakket om forrige ukes uttalelser fokuserte Schieffer på nyheten om at Gingrich og kona skyldte store beløp til smykkebutikken Tiffany’s i 2005-2006. Gingrich klarte ikke å skjule sin irritasjon. Schieffer rettet deretter søkelyset mot Gingrich sin vingling i spørsmålet om opprettelsen av en flyforbudssone i Libya (Gingrich var for, før han var i mot). Jeg ble ikke stort klokere.

  Kort oppsummert: Gingrich har hatt en forferdelig uke, og det ser ikke ut til at han er på vei til å snu den trenden med det første. Kursen på Intrade var lenge dalende, men har nå stabilisert seg på 3 %.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også