Mer

  Forsvarsminister Gates om angrepet på bin Laden

  Forsvarsminister Robert Gates og President Barack Obama i februar 2009. Obamas hår er betydelig gråere drøyt to år senere. Foto: Brendan Smialowski / Getty Images.

  For andre søndag på rad ble det snakket om aksjonen mot Osama bin Laden på CBS’ 60 Minutes. Forrige søndag ble President Obama intervjuet. Denne søndagen var det avtroppende forsvarsminister Robert Gates sin tur. Forrige søndag sa Obama at dette kanskje var den aksjonen han har vært mest involvert i, og at det var fryktelig mye som kunne ha gått galt. Obama nevnte blant annet den skjebnesvangre gisselkrisa i Iran i 1980 da Jimmy Carter fortsatt var president. I går beskrev forsvarsminister Gates beslutningen om å gå til angrep på følgende måte (min utheving):

  [Gates] had been in the White House in 1980 the night of the failed attempt to rescue the hostages in Iran. That disastrous mission weighed heavily on his mind as he sat with President Obama [as the raid unfolded]. “Frankly, my heart was in my mouth … There was a lot of uncertainty about whether he was there. … This was a very risky operation. So, I was very concerned. So was the President. … I worked for a lot of these guys and this is one of the most courageous calls — decisions — that I think I’ve ever seen a president make.

  Dette kommer vi til å høre mye om i tiden framover, og på nytt når valgkampen tar seg til i 2012: Obama tok Osama, og Obama er ikke den nye Jimmy Carter – enn så mye republikanerne ønsker seg en ønskereprise fra 1980. Men er han Reagan av den grunn (les Hans Olav Lahlums sammenligning av de to presidentene her)?

  Hele intervjuet med Gates ser du her.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også