Mer

  Mike Huckabee holder seg på sidelinja i 2012

  Mike Huckabee, tidligere baptist pastor, Arkansas guvernør (1996-2007) og republikansk presidentkandidat i 2008, stiller ikke som republikansk presidentkandidat i 2012. Foto: Rick Gershon / Getty.

  I går kveld tok Mike Huckabee bladet fra munnen og sa at han ikke kommer til å stille som republikansk presidentkandidat i 2012: «All the factors say GO, but my heart says NO» (se videoklipp i slutten av saken).

  Real Clear Politics sitt meningsmålingsgjennomsnitt i perioden 10. april – 8. mai ga Huckabee en oppslutning på 16,4 %, mot Mitt Romneys 16,6 %. Huckabees beslutning om å holde seg på sidelinja i nominasjonskampen innebærer at de potensielle republikanske primærvalgvelgerne som har hatt Huckabee som sitt førstevalg nå må se seg etter en ny favoritt.

  En nominasjonskamp uten Huckabee er gode nyheter for alle som søker nominasjonen, og spesielt for de som satser på støtte fra kristenkonservative velgere, og som har seriøse ambisjoner om å vinne Iowa (som Huck overraskende vant i 2008) og Sør-Carolina.

  Slik jeg ser det er det derimot tidligere Minnesota guvernør Tim Pawlenty som kan smile bredest, og som foreløpig stiller sterkest i kampen om å få en støtteerklæring fra Huckabee foran nominasjonsvalget i Iowa i begynnelsen av februar 2012.

  Pawlenty har vært på frierferd i Iowa i lang tid, skriver mye om sin religiøse tro i boka Courage to Stand: An American Story (les «Tim Pawlentys tro»), og er mindre polariserende og mildere i tonen enn for eksempel tidligere Pennsylvania Senator Rick Santorum, som også satser hardt på sosialkonservatisme. Det er heller ingen hemmelighet at Huckabee misliker Mitt Romney, og han kommer til å legge sin tyngde (no pun intended) bak den kandidaten som kan hamle opp med ham. Som markedet på Intrade vitner om sees Pawlenty for øyeblikket som Romneys sterkeste utfordrer, med 17,5 % sjanse for å vinne nominasjonen, mot Romneys 25,6 % (15. mai 2011).

  The New York Times‘ Nate Silver konkluderer på en annen måte ved hjelp av følgende metode: Han gir poeng til de politikerne som har noe av dette til felles med Huckabee: vektleggelse av sosialkonservatisme, religiøs- (evangelikal protestant) og regionaltilknytning (sørstatene), outsiderstempelet, hvorvidt de måler sterkt i Iowa, og om personen er eller har vært tilknyttet Fox News (som betalt bidragsyter). Med fokus på disse faktorene finner Silver følgende: Herman Cain (4.5), Sarah Palin (4), Newt Gingrich (4) og Michele Bachmann (4) stiller sterkest til å fylle tomrommet etter Huckabee, mens Tim Pawlenty (3.25) og Rick Santorum (3.25) også har en mulighet.

  Jeg tror imidlertid man får et mer realistisk bilde ved å utelate to av faktorene, nemlig tilknytning til sørstatene og Fox News. Etter å ha trukket fra disse poengene stiller Bachmann sterkest (4), etterfulgt av Cain (3.5), Pawlenty (3.25), Palin (3), Santorum (2.25), Daniels (2.25), Gingrich (2) og Paul (2). Trekker en fra alt annen enn de religiøse faktorene stiller Cain, Palin, Bachmann og Pawlenty likt.

  Hvorfor holder Huckabee seg på sidelinja? Her kan det spekuleres i vilden sky, noe Huckabee selv påpekte i går: «I don’t fully understand it myself—but I’m sure the pundits will.» Slik jeg ser det er det et samspill mellom to faktorer: Huckabee har det bra på Fox News (det går rykter om at han muligens skal ta over sendetiden til Glenn Beck), og President Obama framstår som en formidabel motstander. Huckabee er kun 55 år gammel, og det er ikke utenkelig at han skuer fram mot 2016 som en gunstigere mulighet til å innta Det hvite hus.

  De siste fem minuttene av gårsdagens «Huckabee» ser du her:

  httpv://www.youtube.com/watch?v=AHCC9jqZLOY

  Oppdatering: Borte på Minerva skriver Jan Arild Snoen at det er Mitt Romney som kommer best utav det. Romney kan nå konkurrere om nominasjonen uten sin argeste motstander fra 2008, og sjansene i både Iowa og Sør-Carolina er forbedret. Det er imidlertid viktig å huske på at Huckabee kommer til å spille en bevisst rolle i året som kommer, og at det gavner den best posisjonerte ikke-Romney kandidaten.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også