Mer

  Newt Gingrich trer inn i nominasjonskampen

  Newt Gingrich kan i morgen omtales som presidentkandidat. Foto: Stephen Voss.

  Etter måneder med spekulasjoner tar omsider Newt Gingrich (67) steget og stiller som republikansk presidentkandidat. Som så mange ganger tidligere har Gingrich lekt med tanken i all offentlighet i lang tid, men nå hopper han altså i det. I følge talsmannen Rick Tyler annonserer Gingrich sitt kandidatur via Twitter og Facebook i morgen, før han setter seg ned med Fox News’ Sean Hannity på kvelden. På fredag vil han i følge samme Tyler holde sin første tale som presidentkandidat.

  Hvem er Newt Gingrich? Gingrich ble valgt inn i Kongressen i 1978, og representerte Georgias 6. distrikt i perioden mellom 1979 og 1999. I mellomvalgene i 1994 stod han bak ”Contract with America”, og han var en av hovedariktektene bak valgskredet som ga republikanerne flertallet i begge kamrene i Kongressen. Som Speaker of the House (1995-1999) hvilte han ikke på laurbærene, noe president Bill Clinton fikk merke. Det ble derimot Gingrich som trakk det korteste strået i forbindelse med ”government shutdowns” i 1995 og 1996, og Gingrich forlot Kongressen etter begredelige resultater i mellomvalgene i 1998.

  Siden den tid har Gingrich skrevet en drøss med bøker og bygget seg opp et slags forretningsimperium. På veien har han ved jevne mellomrom hintet om sine presidentambisjoner, noe som har økt omtalen i mediene og dermed boksalget.

  I morgen skriver jeg om Newt Gingrich sine sjanser i nominasjonskampen.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også