Mer

  Den 1. TV-debatten i den republikanske nominasjonskampen

  Deltakerne, fra venstre til høyre: Kongressmannen Ron Paul (R-TX, 14. distrikt), Herman Cain (tidl. CEO av Godfather’s Pizza), tidligere guvernør av Minnesota Tim Pawlenty, tidligere Pennsylvania senator Rick Santorum og tidligere guvernør av New Mexico Gary Johnson. Foto: Fox News.

  Et B-preget startskudd på den republikanske nominasjonskampen med noen minneverdige øyeblikk.

  Da tidspunktet for den første TV-sendte debatten i den republikanske nominasjonskampen ble annonsert i fjor høst forventet man at det kom til å bli trangt om plassene på scenen i The Peace Center i Greenville, Sør-Carolina. Slik gikk det ikke, og allerede på forhånd avskrev mange nattens debatt som en meningsløs begivenhet på grunn av alle de prominente skikkelsene som glimret med sitt fravær (Romney, Gingrich, Huckabee, Palin, Bachmann etc.).

  Med det sagt, de potensielle kandidatene som ikke møtte opp tapte ikke noe på det valget, men det gjorde heller ikke de som møtte opp:

  Dette var nemlig kvelden for de som trenger å gjøre navnet sitt kjent mens de enda har muligheten.

  Den timelange debatten (hvis en ser bort i fra reklamepausene) ga et lite innblikk i de ulike kandidatenes styrker og svakheter.

  Styrkene først: Herman Cain er kjapp i replikken, Ron Paul har glimt i øyet, Tim Pawlenty holder seg til forhåndsinnøvde og velgertestede utsagn, Rick Santorum vet han må kjøre hardt på moralspørsmål og gjør det, og Gary Johnson kan snakke om å ha vært på toppen av Mount Everest og sin støtte for å dekriminalisere marijuana uten å virke verken høy eller fjern.

  Svakhetene: Cain kom med få detaljer og manglet konkrete planer, og Pauls prinsipp om at delstatene har rett til å legalisere alt mellom himmel og jord (heroin for eksempel) blir for søkt for mange (om enn prinsippfast, jf. ”state’s rights”).

  Pawlenty framstod til tider som en bilselger som var litt for villig til å blidgjøre hele familien.

  Ved et par anledninger prekte Santorum til et kor som ikke var i salen, og Johnson slet med å framstå som noe annet enn en yngre utgave av Ron Paul.

  Hva med Osama Bin Laden? Obama fikk ros for aksjonen, men fokuset ble raskt rettet mot hvordan informasjonen om Bin Ladens gjemmested egentlig kom fram. ”Water boarding” ble nevnt, og Cain, Pawlenty og Santorum støtter bruken av ”enhanced interrogation” (eller tortur som noen kaller det) i visse tilfeller. Alle utenom Cain ville ha publisert bilder av den drepte Osama Bin Laden.

  Hva med de som ikke var der? For å skape litt overskrifter, sørget panelet for å spørre de frammøtte om de som ikke var der.

  Cain om Romney, som han støttet i 2008: ”I’m running now, rather than supporting Mr. Romney, because he did not win, so I’m gonna try my time.”

  Pawlenty, om Huckabee: “I love the Huck.”

  Paul, på spørsmål om Tea Party-yndlingen Michele Bachmann har stjålet rampelyset hans: “Well, she’s not here tonight, so she hasn’t quite done that. … I don’t feel threatened.”

  Santorum, om Newt Gingrich (og hans brokete fortid): “stand up for the truth, and let the chips fall where they may.”

  Hvem ”vant”? Ingen, men Herman Cain stjal til tider showet. I det store og hele vil jeg imidlertid si at Pawlenty gjorde det beste helhetsinntrykket, etterfulgt av Cain og Paul, mens Johnson og Santorum falt igjennom.

  Pawlenty var den eneste som startet opptredenen med å takke for at han fikk komme mens han roste Sør-Carolina, og han passet på å knytte oppvekst og bakgrunn til politisk ståsted og visjoner gjentatte ganger.

  Han forsvarte seg også godt i møte med seg selv i døra med tanke på hans tidligere støtte for ”cap and trade.” Pawlenty sa «do we have to?» da publikum ble introdusert for en radioreklame for ”The environmental defense action fund” med den tidligere guvernøren i hovedrollen. Klippet ble etterfulgt av buing, men Pawlenty fikk applaus etter å han sa følgende: “I was wrong, it was a mistake, and I’m sorry. It’s hamfisted, it’s gonna be bad for the economy. .. I don’t try to duck it, bob it, weave it, try explain it away, I’m just telling ya. I made a mistake, I look the American people in the eye and say I made a mistake.”

  I følge Twitter, målt i antall nye følgere, var Herman Cain den klare vinneren (+1456), med Pawlenty på andre plass (+237).

  Den neste republikanske debatten som sendes på Fox News går av stabelen den 11. august, i Ames, Iowa, i forbindelse med Ames Straw Poll. Amerikanskpolitikk.no vil være på plass i Iowa for å følge begivenhetene på nært hold, og innen den tid vil feltet inkludere flere kandidater.

  Debatten ser du her: Del 1, Del 2, Del 3, Del 4, Del 5, Del 6, Del 7

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også