Mer

  Hva skjedde denne uka? 10. – 16. april 2011

  Mitt Romney tok denne uka et stort steg nærmere en formell annonsering av sitt presidentkandidatur (dog uten slips). Foto: Bloomberg.

  Mitt Romney kastet hatten i ringen, Obama snakket økonomisk politikk med 2012 i tankene, og mediene er fortsatt fascinert av Donald Trumps president ambisjoner.

  Først noen ord om Donald Trump. Han kommer aldri til å kapre nominasjonen, men gode resultater i ferske meningsmålinger vitner om at det kanskje er på tide å gjøre seg klar til muligens å vurdere ideen om å diskutere ”the Donald” med litt større alvor. Dersom Trump håndhilser på folk i Ames, Iowa i midten av august – i forbindelse med straw pollen og debatten som skal arrangeres der (undertegnede drar til Iowa i juli for å dekke begivenhetene) – skal jeg kjøpe meg en hatt, og vurdere å spise den.

  Så til andre ting som skjedde i uka som gikk.

  På mandag annonserte Mitt Romney sin ”exploratory committee”, tre uker etter at Tim Pawlenty annonserte sin, og én uke etter at President Barack Obama annonserte starten på sin gjenvalgskampanje. Mer om det her.

  På onsdag troppet President Obama opp på George Washington University i Washington, D.C. for å snakke om sine prioriteringer i de kommende forhandlingene om 2012-budsjettet. Obama forsøkte å blidgjøre sine liberale kritikere (noe han til en viss grad lykkes med), og gikk til angrep på republikanernes foreslåtte 2012-budsjett (men Peggy Noonan lot seg selvsagt ikke overbevise). Mer om Obamas tale finner du i ukas spalte, som du kan lese her.

  På onsdag følte tidligere Pennsylvania Senator Rick Santorum for å få litt mer oppmerksomhet rundt sitt mulige presidentkandidatur, men istedenfor å gjøre som Romney (og Pawlenty, Roemer og Cain), snakket han om en ”testing waters committee” (mer om det her). Tidligere presidentkandidat (1988 og 2008) og kongressmann Ron Paul (R-TX, 14. distrikt) gjorde så å si det samme, dog med mindre brask og bram, samme dag (mer om det her).

  På torsdag stemte Kongressen over forrige ukes budsjettavtale (for de resterende månedene av 2011)So, og avtalen passerte både Huset (260-167) og Senatet (81-19), før den ble signert av President Obama dagen etter.

  Som en del av forrige ukes budsjettkompromiss stemte Senatet over republikanernes foreslåtte kutt i støtten til Planned Parenthood på torsdag, og forslaget ble nedstemt.

  På fredag stemte Representantenes hus over Paul Ryans budsjettforslag for 2012, og det fikk som forventet flertall, selv om det ble mer dramatisk enn man i utgangspunktet hadde regnet med.

  Helt til slutt: Et artig lite historisk sammentreff. Stikkord: Palin og Trump, anno 1993.

  ”Hva skjedde denne uka?” er en gjennomgang av noen av de viktigste hendelsene i amerikansk politikk i uka som gikk.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Statsviter, forfatter og programleder av podkastene "Amerikansk politikk" og "Valgkampsirkuset".

  Les også