Mer

  Budsjettsnakk og en forsmak på 2012

  httpv://www.youtube.com/watch?v=xNDW6OHKqGQ

  President Barack Obama holdt i går kveld en tale om veien framover i den pågående budsjettdebatten. Obama foreslo kutt på 4 billioner dollar over 12 år, gikk til angrep på republikanernes budsjettforslag, og ga en forsmak på neste års valgkamptaler.

  Talen, med tittelen «The Country We Believe In: Improving America’s Fiscal Future», beskrev Obamas visjon for Amerika med brede penselstrøk, og karikerte som forventet kursen republikanerne staket ut i forrige uke: Mens republikanernes plan favoriserer de rike og skyver ansvaret over på de svakeste – og dermed er både useriøs og urettferdig, er presidentens plan balansert og fornuftig.

  Framfor å grave seg ned i for mange detaljer presenterte Obama sine budsjettforslag i slogan-vennlige vendinger. Formålet med gårsdagens tale var dermed ikke å komme med et forslag republikanerne kan gå med på (det vil de ikke), men å posisjonere seg selv best mulig i den kommende debatten.

  Deler av oppskriften var klassisk Obama (retro-Clinton): Han beskrev stråmenn på ytre høyre- og venstrefløy, for så å plassere seg selv i det fornuftige sentrum. Obama gikk imidlertid mye lenger i sitt forsvar av amerikansk liberalisme og av hva det vil si å være demokrat, enn det han har gjort på lenge. Forsvaret av progressive prinsipper ble knyttet til framtidige forpliktelser:

  I say that if we truly believe in a progressive vision of our society, we have the obligation to prove that we can afford our commitments. If we believe that government can make a difference in people’s lives, we have the obligation to prove that it works – by making government smarter, leaner and more effective.

  Obama sa videre at han ikke vil fornye skattekuttene for de rikeste («I refuse to renew them again»), at det må kuttes i forsvarsutgiftene (omtrent 400 milliarder dollar over 12 år), og at samspillet mellom republikanernes skattepolitikk og de foreslåtte endringene av Medicare (for eldre) og Medicaid (for fattige) vil gå utover de svakeste i samfunnet:

  The fact is, their vision is less about reducing the deficit than it is about changing the basic social compact in America. As Ronald Reagan’s own budget director said, there’s nothing «serious» or «courageous» about this plan. There’s nothing serious about a plan that claims to reduce the deficit by spending a trillion dollars on tax cuts for millionaires and billionaires. There’s nothing courageous about asking for sacrifice from those who can least afford it and don’t have any clout on Capitol Hill. And this is not a vision of the America I know.

  The America I know is generous and compassionate; a land of opportunity and optimism. We take responsibility for ourselves and each other; for the country we want and the future we share. (…)

  This is who we are. This is the America I know. We don’t have to choose between a future of spiraling debt and one where we forfeit investments in our people and our country. To meet our fiscal challenge, we will need to make reforms. We will all need to make sacrifices. But we do not have to sacrifice the America we believe in. And as long as I’m President, we won’t.

  Dette var i essens en valgkamptale, men det faktum at Obama bestemte seg for å holde en tale i går vitner om at republikanerne så langt har hatt debatten (inkludert framingen) akkurat der de vil ha den (Obama omtalte for eksempel «tax hikes» som «spending reductions in the tax code»). Obama håper nå at velgerne tar et nytt og kritisk blikk på republikanernes forslag, og at demokratiske og uavhengige velgere vil foretrekke Obamas «Vision for America» framfor republikanernes medisin.

  Etter gårsdagens tale kan ikke venstresiden lenger si at Obama ikke taler deres sak. Men det gjenstår å se hva dette får å si for det endelige budsjettkompromisset.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også