Mer

  Kompromiss i 11. time

  De kom omsider til enighet: Demokratenes majoritetsleder i Senatet Harry Reid, Speaker of the House John Boehner, reublikanernes minoritetsleder i Senatet Mitch McConnell og President Obama. Foto: AP.

  Sent i går kveld kom det republikanske lederskapet i Representantenes hus, det demokratiske lederskapet i Senatet, og Det hvite hus omsider til enighet om budsjettet for de gjenværende månedene av budsjettåret 2011. Det ble ingen «government shutdown» i denne omgang.

  Kompromisset ble annonsert i 11. time (10.30 PM østkysttid) av Speaker John Boehner, etterfulgt av uttalelser fra President Obama og demokratenes majoritetsleder i Senatet Harry Reid. Dersom partene ikke hadde kommet til enighet innen midnatt ville det vært duket for en «shutdown», med potensielt store konsekvenser – økonomisk, så vel som politisk (for begge parter).

  Det er imidlertid liten tvil om at det er Boehner og republikanerne som til syvende og sist fikk mest ut av dette dramaet. Kuttet på nærmere 40 milliarder dollar i forhold til de nåværende utgiftene er mer enn det republikanske lederskapet i Huset opprinnelig ba om, og et betydelig kutt for demokratene som i utgangspunktet ikke ville kutte noe som helst (før de omsider sa seg villig til å kutte 10 miliarder, deretter 20, deretter…). De nye abort-relaterte restriksjonene i D.C. er heller ikke noe demokratene roper hurra for (Donna Brazile for eksempel).

  Washington Posts Chris Cillizza sammenligner budsjettkompromisset med hvordan mange studenter jobber med en oppgave: Man utsetter og utsetter, før man plutselig må levere, og resultatet blir deretter. I mine øyne fungerer derimot «Game of chicken»-metaforen bedre i dette tilfellet: begge parter holdt på sitt lengst mulig i visshet om at det andre partiet ville prøve å strekke seg for å unngå en government shutdown. Det politiske utfallet var rett og slett for usikkert til å la det bli 9. april uten et kompromiss i havn.

  Med lanseringen av republikanernes budsjettforslag for 2012 tidligere i uka ble det etter hvert klart for mange republikanere at dette i bunn og grunn er en liten kamp i forhold til den som kommer (2012-budsjettet, hevingen av gjeldstaket). Boehner vil utvilsomt måtte tåle surmuling fra krefter innad i partikoalisjonen som ville ha enda dypere kutt, men når Mike Huckabee og Michele Bachmann på fredag kom med uttalelser om at en government shutdown ikke var verdt det i denne omgang er det klart at Boehner stod på trygg grunn da han annonserte kompromisset.

  Kompromissets natur er at begge parter får med seg noe de kan selge til sine støttespillere. Om noen vant i denne omgang var det derimot republikanerne. Kommentarfeltet venter for de som måtte ha en annen mening.

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også